SKUPEN TRENING

V dvoje je lepše, lažje in hitreje

T.D.
14. 6. 2020, 13.28
Deli članek:

Pari, ki skupaj trenirajo, imajo boljšo motivacijo za vadbo, lažje opustijo slabe navade in hitreje shujšajo; pa tudi sicer imajo kakovostnejši odnos.

Revija Maja
Telovadba v dvoje krepi medsebojno zaupanje.

Strokovnjaki z londonske univerze College (UCL) so proučevali navade 4000 poročenih parov, ki so v prostem času tudi skupaj telovadili, in prišli do presenetljivih rezultatov. Zelo spodbudna je novica, da pri telovadbi v dvoje hitreje dosežemo postavljene cilje, imamo boljšo motivacijo, lažje opustimo slabe navade in tudi shujšamo hitreje. A to še ni vse: izkazalo se je, da imajo pari, ki skupaj trenirajo, tudi sicer kakovostnejši odnos.

Še več dokazov

Študija UCL pa ni edina, ki dokazuje koristi telovadbe v dvoje. Ameriška raziskava šole za javno zdravje John Hopkins Bloomberg v Baltimoru je prišla do podobnih rezultatov: sodelujoči so kar v 70 odstotkih izboljšali svojo telesno pripravljenost, če je uspelo to njihovemu partnerju. Kondicijo je najlažje pridobiti, kadar nas k temu spodbudi oseba, s katero se vsako jutro zbujamo, poleg tega pa telovadba v dvoje prinaša še druge pozitivne učinke, denimo izboljša partnerski odnos, krepi medsebojno zaupanje, omogoča nam, da partnerja spoznavamo še v drugi luči, in ne nazadnje vse to prispeva k trdnejši in dolgotrajnejši zvezi.

Razteg hrbta

Sedita na tla, noge so iztegnjene in razkrečene navzven. Vajina stopala se dotikajo. Primita se za roke in drug drugega izmenično vlecita k sebi. Počasi, da se vretence za vretencem raztegne hrbtenica.

Tesen stik

Stopita s hrbtom drug proti drugemu, noge so v širini ramen. Počasi se spustita v počep, in ko bodo stegna vzporedno s tlemi, zadržita položaj nekaj sekund. Dvignita se v izhodišče. Ponovita desetkrat.

Tik-tak

Eden v paruu stoji, drugi pa se uleže na hrbet tako, da z rokami stoječega prime za gležnje. Nato dvigne noge proti stropu in z obračanjem medenice prenaša iztegnjene noge z leve na desno stran in obratno. Pri tem naj bo hrbet čim bolj pri miru, gibajte se le od bokov navzdol.