Zdravje

Dobrote z vroče rešetke vam pomagajo hujšati

T.D.
14. 6. 2020, 10.19
Deli članek:

Lepo vreme, prijetna družba in lokacija v naravi je vse, kar za piknik potrebujete. Najlepše pa je, da lahko uživate v dobrotah z rešetke in povrhu shujšate kar za štiri kilograme.

Dreamstime
Uživajte v hrani in hkrati hujšajte.

Dan začnite s hranljivim zajtrkom, kot so denimo klobasa in gobice z žara. Na žaru popecite polovico perutninske hrenovke in pest šampinjonov. Postrezite s poširanim jajcem. S tem boste zaužili 200 kalorij – 17,9 g beljakovin, 6,2 g ogljikovih hidratov in 11,2 g maščob. Lahko pa si privoščite jabolko z arašidovim maslom. Razpolovite eno jabolko, odstranite peščišče in polovici z ravnima ploskvama navzdol za nekaj minut popecite na žaru. Premažite ju z arašidovim maslom (dve žlički). Ta zajtrk ima 211 kalorij – 6,2 g beljakovin, 22 g ogljikovih hidratov, 11 g maščob.

Začinjen piščanec z limetinim sokom

Za kosilo pripravite začinjenega piščanca. Za 4 osebe potrebujete: 3 kose piščančjih prsi brez kosti, 100 g navadnega jogurta, 1 žličko kumine, 1 žličko koriandra, 1 žličko čilija, 1 žličko naribane ingverjeve korenine, 1 strt strok česna, za omako pa še 5 žlic jogurta, 1 žličko mangovega čatnija, 1 žličko limetinega soka, 1 žličko sveže nasekljane mete, polnozrnat kruh in mešano listnato solato. Priprava: narežite piščanca na tri centimetre dolge trakove in ga položite v skledo. Dodajte jogurt, začimbe, ingver in česen. Dobro premešajte in v hladilniku marinirajte od štiri do šest ur. Vzemite piščanca iz marinade in ga popecite na žaru od tri do štiri minute na vsaki strani. Za omako zmešajte jogurt, čatni, meto in limetin sok. Postrezite skupaj z mesom in rezino kruha. Ena porcija ima 172 kalorij – 32 g beljakovin, 3 g ogljikovih hidratov, 4 g maščob.

Šparglji s parmsko slanino in čabato

Še eno super dietno kosilo. Za eno osebo potrebujete: 8 špargljev, 2 rezini parmske slanine, 2 žlici olivnega olja, 1 žlico parmezana, ½ čabate. Priprava: operite šparglje in po štiri skupaj ovijte v rezini slanine. Oba omota položite na žar, ki ste ga pred tem pokapali z oljem, in pecite do mehkega. Potresite s parmezanom in postrezite s polovico čabate. Kosilo ima 344 kalorij – 18,9 g beljakovin, 35,4 g ogljikovih hidratov, 18,5 g maščob.

Dreamstime
Bučke, paradižniki, paprike in jajčevci so poletna zelenjava, ki jo z malo domišljije pripravimo na toliko načinov, da imamo lahko vsak dan drugačen jedilnik.

Losos s pomarančo in ingverjem

Za večerjo preizkusite tale slasten recept. Za 2 osebi potrebujete: 2 žlici sojine omake, 1 strt strok česna, 1 žličko naribanega svežega ingverja, sok 1 pomaranče, 2 fileta lososa (vsak po 140 g), 8 pomladanskih čebulic. Priprava: v skledi dobro premešajte sojino omako, česen, ingver in pomarančni sok. Dodajte lososa in marinirajte eno uro. Ko je losos dobro prepojen, ga vzemite iz marinade in ga popecite na žaru skupaj s čebulicami. Postrezite ga z dušeno mešano zelenjavo po vašem okusu in kuhanimi rezanci. Obrok ima 300 kalorij – 30 g beljakovin, 9 g ogljikovih hidratov, 17 g maščob.

Jagnječji kebab s paradižnikovo solato

Dan lahko zaključite s kebabom. Za 2 osebi potrebujete: 300 g jagnječjega mesa, narezanega na koščke, 2 narezani bučki, 2 žlici tekočega medu, 2 žlički naribane limonine lupinice, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici olja, 2 žlici timijana ali origana, 2 žlici gorčice, 1 strt strok česna, solatne liste, 2 pesti češnjevih paradižnikov, nekaj špil. Priprava: v skledi dobro premešajte med, limonin sok, limonino lupinico, olje, začimbe, gorčico, česen ter sol in poper po okusu. Mešanici dodajte jagnjetino in jo v njej marinirajte 10 minut. Meso odcedite, nataknite ga na špile in ga za šest minut popecite na žaru. Medtem pripravite v skledi solato iz zelenih listov in paradižnika. Ta večerja ima 427 kalorij – 25,7 g ogljikovih hidratov, 32,8 g beljakovin, 20 g maščob.