MOŠKI PO 50. LETU

Pravočasna diagnoza lahko rešuje življenja

T.D.
30. 5. 2020, 18.00
Deli članek:

V nadaljevanju navajamo nekaj pregledov, ki so zelo priporočljivi za moške po 50. letu starosti, seveda z namenom preprečevanja večjih zdravstvenih zapletov.

Dreamstime
Na redne preglede zaradi melanoma, bi morali hoditi zlasti samski starejši moški.

Prostata je moška spolna žleza, ki lahko z leti močno vpliva na kakovost vsakdana, in dobro je, da se moški zaveda, da je skrb zanjo zelo pomembna, saj lahko tako prepreči marsikatero zdravstveno težavo. Značilno za prostato je, da nekje po 45. letu starosti začne rasti, kar je najverjetneje posledica hormonov. Povečana prostata povzroča moškemu težave pri uriniranju, kar je zlasti neprijetno ponoči zaradi pogostega vstajanja, sicer pa ni nevarna. Povsem drugače je lahko z rakom prostate, ki je tudi najpogostejši moški rak, na leto zboli več kot 1500 moških. Zato je treba stanje prostate spremljati in prav zato so priporočljivi redni pregledi pri urologu.

Rak debelega črevesa

Rak debelega črevesa in danke je eden najpogostejših vzrokov smrti med rakavimi obolenji. V Sloveniji je na voljo program Svit za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu in danki. Kot pove že samo ime programa, je glavni cilj odkriti čim več ljudi (tako moških kot žensk), pri katerih so spremembe v predrakavi fazi ali pa v najzgodnejših stadijih raka. Zato je zelo pomembno, da se vabilu odzove vsak, ki ga prejme.

Dreamstime
Rak prostate je najpogostejši moški rak, za katerim letno zboli več kot 1500 moških.

Pregled kožnih znamenj

Med redne preventivne preglede človeškega telesa spada preventivni pregled kože za zgodnje odkrivanje kožnega raka, predvsem melanoma, ki je lahko smrtno nevaren. Redne kontrolne preglede bi morali opravljati še zlasti samski starejši moški, saj zdravniki opozarjajo, da je pri njih najlažje prezreti začetne stadije melanoma. Ker živijo sami, je več možnosti, da jim bo na delih telesa, kjer se ne morejo opazovati sami, melanom rasel neopaženo, saj nimajo ob sebi nikogar, ki bi jih pravočasno opozoril na spremembe na teh predelih kože.

Očesni pregledi

Po 50. letu je zelo priporočljivo opravljati tudi redne očesne preglede, saj je v tem starostnem obdobju možnost nastanka sive mrene in glavkoma večja.