USTNA HIGIENA

Zakaj je nujno uporabiti medzobne pripomočke?

T.D.
30. 5. 2020, 10.42
Deli članek:

Zobe si je treba ščetkati vsaj dvakrat na dan, medzobne prostore pa je dovolj očistiti enkrat dnevno – zjutraj ali zvečer.

Dreamstime
Vsaj enkrat na dan je treba zobe temeljito očistiti tudi z nitko ali interdentalno ščetko.

V zadnjih desetletjih so se razvili številni medzobni pripomočki, ki nam prihranijo marsikateri obisk pri zobozdravniku, zmanjšujejo potrebo po protetični oskrbi zobovja in izboljšajo tako ustno kot splošno zdravje. Veliko ljudi še vedno čisti zobe le z zobno ščetko, čeprav zobozdravniki vse bolj poudarjajo pomen medzobnih pripomočkov. Četudi je uporaba zobne ščetke natančna in redna, odstranimo zobne obloge le z lične, jezične, nebne in grizne površine zob, ne pa tudi iz medzobnih prostorov. Pri izbiri ustreznega medzobnega pripomočka je pomembna velikost medzobnega prostora.

Za tesne prostore

Za čiščenje tesnih medzobnih prostorov je primerna zobna nitka. Po končanem ščetkanju odtrgamo približno 30 centimetrov dolgo nitko. Stabilno, a ne pretesno, si jo moramo oviti okoli obeh sredincev. Pomagamo si s souporabo palcev in kazalcev. Del nitke med prstoma (kazalec-palec, palec-palec), ki jo z majhnimi žagajočimi gibi potiskamo skozi medzobni kontakt, naj bo čim krajši, saj s tem zmanjšamo možnost poškodbe dlesni. Z zobno nitko najprej objamemo medzobno površino od kontakta do dlesni enega zoba, nato pa še drugega, in jo nežno izvlečemo. Nitka se pri tem ne sme cefrati ali trgati. Navijanju nitke okoli prstov se lahko izognemo z nakupom nitke, ki je umeščena na plastični nosilec, podoben frači.

Dreamstime
Pri izbiri pripomočka je pomembna velikost medzobnega prostora.

Za večje vrzeli

Če so medzobni prostori večji, je smiselna uporaba medzobnih ščetk. O velikosti medzobnih ščetk se je dobro posvetovati z osebnim zobozdravnikom ali ustnim higienikom, saj s premajhnimi ne odstranimo vseh zobnih oblog, s prevelikimi pa lahko obzobna tkiva poškodujemo. Medzobne ščetke so sestavljene iz tanke žice in daljših ščetin, ki zaobjamejo celoten medzobni prostor. Nežno jih uvedemo vanj, potisnemo skozi in izvlečemo. V vsakem medzobnem prostoru zadostuje le ena ponovitev. Prav tako so primerne za čiščenje pod protetičnimi mostički in implantati.