Putika ali protin

Kraljevska bolezen dosti rajši kot ženske napade moške!

T.D.
17. 5. 2020, 13.27
Posodobljeno: 17. 5. 2020, 13.33
Deli članek:

Zaradi velikega vpliva bogate hrane na bolezen je včasih veljala za kraljevsko bolezen. Protin ali putika ali urični artritis je presnovna bolezen, ki so jo poznali že pred tisočletji.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Številni strokovnjaki in zdravniki menijo, da je bolezen vse pogostejša tudi zato, ker je vse več debelih ljudi, ki se nezdravo prehranjujejo in imajo slabo presnovo. Če strnemo nekaj osnovnih informacij: putika je bolezen presnove, na katero vplivajo dedni dejavniki. V telesu se tvori prevelika količina sečne kisline ali pa se ta skozi ledvice slabo izloča, zato se količina sečne kisline v krvi povečuje. Prištevamo jo v skupino revmatičnih bolezni, ki jih danes imenujemo s kristali povzročena sklepna vnetja. Bolezen namreč povzroča odlaganje sečne kisline (ki je je v telesu preveč) v sklepe ali druga tkiva. Ni pa popolnoma jasno, zakaj se protin pojavi le pri nekaterih osebah.

Hudi napadi protina

Bolezen je pogostejša pri moških in se običajno začenja v srednji življenjski dobi, to je med 30. in 50. letom. Ženske praviloma zbolijo šele po menopavzi. Dodati pa je treba, da ni nujno, da vsi, ki imajo zvišano raven sečne kisline v krvi, zbolijo za protinom. Zvišana raven sečne kisline v krvi je približno desetkrat pogostejša od pojavnosti protina. Raven sečne kisline v krvi uravnavajo številni geni. Znanih je več encimskih okvar, ki povzročijo zvišanje ravni sečne kisline v krvi zaradi pospešene razgradnje organskih baz ali purinov. Teh snovi je veliko tudi v nekaterih vrstah hrane, zato izogibanje takim živilom uspešno pripomore k obvladovanju bolezni.

Hude bolečine

Napadi protina niso samo zoprni, ampak tudi zelo boleči. Bolnik se zbudi zgodaj zjutraj z oteklim, pordelim in toplim sklepom, ki močno boli, tako da ne prenese niti dotika rjuhe. Sklepna bolečina je najhujša nekaj ur po nastanku sklepnega vnetja. Akutni napad protina se lahko pojavi tudi pri boleznih krvotvornih organov in luskavici, v teh primerih govorimo o drugotnem protinu. Podobno je pri ledvičnih boleznih, pri katerih zmanjšano izločanje sečne kisline s sečem sproži napad protina.

Kaj se dogaja pri protinskem napadu

Kristali sečne kisline se odlagajo v sklep in njegovo okolico. Bele krvne celice ali levkociti poskušajo odstraniti kristale tako, da jih pogoltnejo. To je za celice usodno, saj razpadejo in sprostijo različne kemične snovi, ki sprožijo sklepno vnetje ali artritis. Vnet sklep si približno v enem do dveh tednih opomore spontano, brez zdravil. Z nesteroidnimi antirevmatiki pa se artritis praviloma umiri že v nekaj dneh. Napadi protina se žal lahko ponavljajo.