Ko govorimo o dednosti nekaterih bolezni, med drugim govorimo o tistih, ki so vezane na vašo krvno strukturo, ki je v veliki meri podedovana. Od vaše krvne skupine je odvisno, kako dovzetni ste za nekatere bolezni, zato ni za lase privlečeno, ko pravimo, da je vaše zdravje zapisano v krvi.

Težave s spominom

Če imate krvno skupino AB, se utegne zgoditi, da boste na stara leta bolj podvrženi težavam s spominom in pomnjenjem. Raziskava, objavljena v zborniku Neurology, namreč kaže, da imajo starejši s krvno skupino AB večje težave pri izvajanju standardnih kognitivnih procesov, kot je denimo pomnjenje seznamov, kot predstavniki drugih krvnih skupin. Vodja omenjene raziskave poudarja, da je vzrok za to verjetno dejstvo, da ima kri tipa AB nekoliko drugačno raven strjevalnih faktorjev in vsebnost beljakovin, kar lahko prispeva k težavam s spominom v starejših letih. Kako natančno poteka ta povezava, še ni povsem jasno.

Rak na želodcu

Če vaša krvna skupina v imenu nosi črko A, potem imamo za vas slabe novice. Ljudje s krvno skupino A imajo namreč 20 odstotkov večjo možnost za razvoj raka na želodcu, tisti, ki imajo krvno skupino AB, pa kar 26 odstotkov, kot predstavniki krvnih skupin B in 0, pravi raziskava v zborniku American Journal of Epidemiology. Vzrok za to naj bi bila bakterija Helicobacter pylori. Ta sama po sebi ni nič takšnega, saj naj bi jo našli v črevesju kar tretjine svetovne populacije, a kadar ta bakterija reagira z imunskim sistemom krvne skupine tipa AB ali A, je reakcija imunskega sistema tako povečana, da lahko povzroči nastanek raka na želodcu, pravi švedski soavtor omenjene študije.

Želodčne razjede

Pred že omenjeno bakterijo H. pylori pa niste varni niti, če imate krvno skupino 0. Ta bakterija namreč pri tej krvni skupini povečuje tveganje za razvoj razjed na želodcu, kaže prej omenjena študija. Krvni skupini tipa 0 nekako uspe spremeniti imunski odziv na rakotvorno bakterijo, ki se v tem primeru pokaže zgolj kot razjeda, a strokovnjakom še ni uspelo pojasniti, kako in zakaj.

Bolezni srca

Tisti, ki se ponašate s krvno skupino 0, ste v tem primeru veliki srečneži. Raziskave namreč kažejo, da imajo predstavniki omenjene krvne skupine kar 23 odstotkov manjše tveganje za razvoj srčnih bolezni kot predstavniki drugih krvnih skupin. Na drugem koncu lestvice tveganja za srčne bolezni pa so predstavniki krvnih skupin AB in B, ki so za tovrstne bolezni najbolj dovzetni. Avtorji raziskave harvardske šole za javno zdravje, ki so prišli do teh podatkov, pojasnjujejo, da so nekatere krvne skupine povezane z višjo nagnjenostjo k vnetjem, kar lahko delno pomaga razložiti povezanost krvnih skupin s srčnimi boleznimi.