Upoštevanja vredni

12 nasvetov proti raku

T.D.
3. 5. 2020, 15.02
Posodobljeno: 3. 5. 2020, 17.13
Deli članek:

Vredno jih je upoštevati, kajti večina nasvetov iz Evropskega kodeksa zoper raka zmanjša tudi ogroženost s kroničnimi boleznimi, predvsem boleznimi srca in ožilja, ki so tudi sicer najusodnejše.

Dreamstime
Dojenje manjša ogroženost z rakom
  1. Ne kadite! Ne kadite in ne uporabljajte tobačnih izdelkov v nobeni obliki. Kadilci pa čim prej prenehajte kaditi.
  2. Ne kadite v navzočnosti drugih! Vaše kajenje lahko škoduje vsem ljudem okoli vas. Ne kadite doma, na delovnem mestu ali v javnih prostorih.
  3. Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo! Debelost ogroža z rakom debelega črevesa in danke in številnimi drugimi rakavimi boleznimi. Vzdržujte normalno težo z uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadja in s telesno dejavnostjo.
  4. Vsak dan bodite telesno dejavni! Omejite čas, ki ga preživite sede. Udejstvujte se v raznih dejavnostih, kot so hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh.
  5. Prehranjujte se zdravo! Jejte veliko zelenjave, polnozrnatih izdelkov, stročnic in sadja. Ne jejte preveč kalorične hrane, hrane z veliko sladkorja in mastnih živil. Izogibajte se sladkim pijačam. Izogibajte se mesnim izdelkom in jejte manj rdečega mesa in slanih živil.
  6. Omejite vse vrste alkoholnih pijač! Za preprečevanje raka je najbolje, da alkoholnih pijač sploh ne pijete. Če že kaj popijete, potem lahko moški največ dve enoti alkoholnih pijač dnevno, ženske pa samo eno (enota pomeni kozarec vina ali malo pivo ali šilce žgane pijače).
  7. Previdno se sončite! Sončite se pred enajsto uro dopoldne in po tretji uri popoldne; uporabljajte zaščitna oblačila in kreme. Pazite, da vas, še posebej pa otroke, ne opeče sonce. Ne hodite v solarije, UV-svetloba iz žarnic je enako, v nenadzorovanih solarijih pa še bolj nevarna kot sonce. Še posebej so solariji nevarni za mladoletne osebe!
  8. Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka! Pozanimajte se, s kakšnimi snovmi ste v stiku na delovnem mestu. Upoštevajte navodila za varnost in zdravje pri delu!
  9. Varujte se pred ionizirajočim sevanjem! Kjer je v zemljišču več radioaktivnega elementa radona, ta lahko prodira v stavbe, v bivalne in delovne prostore. Redno zračenje pomembno zmanjša koncentracijo radona v prostorih in je dobra zaščita pred nastankom pljučnega raka.
  10. Matere, dojite! Dojenje manjša ogroženost z rakom, zato dojite svoje otroke, če je le mogoče. Omejite jemanje hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav, saj so povezana z nekaterimi vrstami raka.
  11. Cepite otroke! Poskrbite, da bodo cepljeni po programu, novorojenčki tudi proti hepatitisu B, deklice pa proti humanim papiloma virusom oziroma HPV.
  12. Udeležujte se organiziranih presejalnih programov! Po 50. letu starosti opravite test na prikrito krvavitev v blatu, ki vam ga omogoča program SVIT. Ženske redno hodite h ginekologu na pregled celic v brisu materničnega vratu. Če dobite vabilo na pregled v programu ZORA, se nanj odzovite. Če ste starejši od 50 let, se naročite na preventivni mamografski pregled. V ta namen se odzovite vabilu na program DORA.