Zdravje

Kronična ledvična bolezen: vsaj tako pogosta, kot je tudi zahrbtna

T.D.
26. 4. 2020, 11.00
Deli članek:

Znaki in simptomi ledvičnih bolezni so večinoma prikriti in tihi, bolniki pa dolgo sploh ne vedo, da ledvice slabo delujejo.

Dreamstime
Po 50. letu je tveganje za nastanek ledvične bolezni še večje.

Britanci so ocenili, da je na svetu približno milijon ljudi z ledvično boleznijo, pa sploh ne vedo, da so bolni. Tudi ta bolezen je namreč tiha ubijalka: ko začne povzročati težave, jo je veliko teže zdraviti. Zdravljenje je tudi precej drago, saj stane več kot zdravljenje raka dojke, pljuč, črevesja in kože skupaj. Za ledvice je torej najbolje poskrbeti, ko je človek zdrav.

Nepojasnjeno otekanje je znak za preplah

Kronična ledvična bolezen je okvara ledvic, ki traja več kot tri mesece. Kaže se tako, da je v urinu kri ali beljakovine, ki tam ne bi smele biti. Bolezni ledvic namreč nastanejo zaradi zadrževanja soli in vode v telesu ter vnetja sečil oziroma ledvic, kar se kaže z izločanjem rdečih krvničk (eritrocitov), belih krvnih celic (levkocitov) in beljakovin (proteinov) v seču. Med pomembnimi znaki, ki so razlog za sum na ledvično bolezen, so: zvišan krvni tlak, otekanje gležnjev in goleni čez dan, jutranje otekline oči in obraza, odvajanje krvavega seča, penjenje seča, pogosto nočno odvajanje seča, bolečine pri odvajanju seča, zmanjšana količina izločenega seča oziroma odvajanje seča po kapljicah in ledvene bolečine.

Zgodnje odkrivanje kronične ledvične bolezni

S pravočasnimi ukrepi in zdravljenjem je mogoče preprečiti nastanek bolezni srca in ožilja ter zmanjšati napredovanje ledvične bolezni in umrljivost. Zato je pomembno, da se na kronično ledvično bolezen pomisli in išče pri vseh, ki so bolj nagnjeni k nastanku kronične ledvične bolezni. Dobro je vedeti, da je pri nekaterih ljudeh večje tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni. To so: sladkorni bolniki, bolniki z arterijsko hipertenzijo, bolniki z boleznijo srca ali ožilja, ljudje, katerih svojci imajo kronično ledvično bolezen, starejši od 50 let, kadilci in predebeli.

Skromno s soljo in maščobami

Z zdravim načinom življenja je mogoče preprečiti nastanek kronične ledvične bolezni ter zaplete na srcu in žilju. Pri tem so uspešni enaki ukrepi, s katerimi preprečimo nastanek bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka in debelosti: jejmo čim manj slano hrano in čim manj mesa ter živalskih maščob, jejmo pa veliko sadja in zelenjave. Vsak dan vsaj pol ure namenimo gibanju – telovadbi, jogi, teku, sprehodu, plavanju ... In še: protibolečinska zdravila, kot so nesteroidni antirevmatiki, lahko povzročijo ali poslabšajo ledvično bolezen, zato jih jemljite samo, če vam jih predpiše zdravnik.