Boj proti novemu koronavirusu

Udarec, Trumpovo "čudežno" zdravilo neuspešno, smrtnost celo višja, kot če ga ne bi jemali

S.R./STA
22. 4. 2020, 07.24
Posodobljeno: 22. 4. 2020, 07.32
Deli članek:

Zdravilo proti malariji hidroksiklorokin, ki ga je ameriški predsednik Donald Trump razglasil za sredstvo proti novemu koronavirusu, glede na ugotovitve nove študije v ameriških veteranskih bolnišnicah ni uspešno pri zdravljenju bolezni covid-19.

Profimedia
Hidroksiklorokin je najverjetneje poškodoval nekatere organe pri pacientih.

Študija znanstvenikov iz različnih ustanov po ZDA, ki je bila predana reviji National Journal of Medicine s podporo Nacionalnega inštituta za zdravje iz univerze Virginija, je zajela 386 pacientov s covidom-19. Okrog 28 odstotkov pacientov, ki so vzeli zdravilo proti malariji, je umrlo. Po drugi strani pa je umrlo 11 odstotkov pacientov, ki tega zdravila niso dobili. 

Raziskovalci niso posebej spremljali stranskih učinkov zdravila, vendar pa menijo, da je hidroksiklorokin najverjetneje poškodoval nekatere organe pri pacientih, ki so ga vzeli. 

Zdravilo je Trump ponujal kot rešitev, malodane "čudežno zdravilo" za novi koronavirus kljub temu, da so znanstveniki iz njegove delovne skupine proti koronavirusu opozarjali, da je še veliko neznank in le nekaj anekdotičnih dokazov o njegovi uspešnosti. 

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) hidroksiklorokina in klorokina, ki ga je Trump prav tako izpostavljal, ni odobrila kot zdravila za zdravljenje koronavirusne bolezni 19. Podobna raziskava klorokina v Braziliji je bila prekinjena v začetku meseca, ker so pri pacientih, ki so ga vzeli, ugotovili motnje v srčnem utripu.