Pri obeh spolih

Neplodnost vse večja težava mladih parov

T.D.
25. 4. 2020, 18.01
Deli članek:

O neplodnosti govorimo tedaj, ko pri paru do zanositve ne pride po enem letu rednih nezaščitenih spolnih odnosov. Pogosto je primernejši izraz zmanjšana plodnost.

Dreamstime
Pri desetini zmanjšano plodnih parov ostane vzrok zmanjšane plodnosti nepojasnjen.

Velik del vzrokov ženske neplodnosti zajemajo zapletene motnje ovulacije, ki ovirajo mesečno sproščanje jajčne celice in pripravo maternične sluznice na ugnezditev zarodka.

S tem pomembnim zdravstvenim, psihološkim in socialnim problemom se v današnjem času sreča vsak šesti par v Sloveniji. Ta visoka številka marsikoga preseneti, saj se neplodnosti v družbi običajno ne zazna; prizadeti namreč o psihičnem in socialnem bremenu neplodnosti neradi govorijo. Ker vprašanje neplodnosti zadeva par, je treba vzrok za neplodnost iskati tako pri moškem kot pri ženski. Če je vzrok neplodnosti pri ženski, gre za žensko neplodnost, če je pri moškem, pa gre za moško neplodnost. Obe obliki sta približno enako pogosti. Velikokrat pa je vzrok pri obeh. Pri desetini zmanjšano plodnih parov ostane vzrok zmanjšane plodnosti nepojasnjen.

Vzroki neplodnosti

Vzroki za moško neplodnost so vnetja, poškodbe, kromosomske, genetske, hormonske in prirojene nepravilnosti, motnje v spuščanju moda, razširjene krvne žile in drugo. 

Moška neplodnost pomeni ugotovljeno slabo kakovost ali odsotnost semena. Med najpogostejšimi vzroki za to so vnetja, poškodbe, kromosomske, genetske, hormonske in prirojene nepravilnosti, motnje v spuščanju moda, razširjene krvne žile ter nepravilnosti po operativnih posegih in nekaterih vrstah zdravljenja (predvsem zaradi malignih bolezni). Neugodno vplivajo tudi različne razvade in psihični vzroki. Pogosto pa jasnih vzrokov za slabo kakovost ali odsotnost semena ni mogoče najti.

Kakšni pa so vzroki ženske neplodnosti?

Velik del vzrokov ženske neplodnosti zajemajo zapletene motnje ovulacije, ki ovirajo mesečno sproščanje jajčne celice in pripravo maternične sluznice na ugnezditev zarodka. Zelo pogoste so okvare jajcevodov in jajčnikov zaradi vnetij in endometrioze, ki ovirajo potovanje semena, oploditev jajčne celice, razvoj zgodnjega zarodka ter potovanje in prenos zarodka v maternico. Med drugimi pomembnimi in pogostimi vzroki so še razvojne in druge nepravilnosti maternice, čezmerna telesna teža, nove tvorbe v notranjih rodilih, prezgodnja menopavza in sistemske bolezni (na primer sladkorna bolezen, bolezni ščitnice in drugo). Na plodnost neugodno vplivajo tudi različne razvade (alkohol, tobak). ***RDEČ OKVIR: MOTNJE OVULACIJE Velik del vzrokov ženske neplodnosti zajemajo zapletene motnje ovulacije, ki ovirajo mesečno sproščanje jajčne celice in pripravo maternične sluznice na ugnezditev zarodka. SIV OKVIR: Vzroki MOŠKA NEPLODNOST Vzroki zanjo so vnetja, poškodbe, kromosomske, genetske, hormonske in prirojene nepravilnosti, motnje v spuščanju moda, razširjene krvne žile in drugo. POUDAREK: Pri desetini zmanjšano plodnih parov ostane vzrok zmanjšane plodnosti nepojasnjen. CITAT: Moška neplodnost pomeni ugotovljeno slabo kakovost ali odsotnost semena. ŠTEVILKA: Vsak 6. par v Sloveniji se srečuje s težavami pri zanositvi. PPS: Na plodnost neugodno vplivajo različne razvade, kot sta alkohol in kajenje.***