NE POJENJA?

Kaj storiti, ko nas preseneti boleče vnetje sinusov?

Z.F.
19. 4. 2020, 15.01
Deli članek:

Ste tudi vi pred nedavnim preboleli prehlad oziroma vas mučijo pomladne alergije, ki jih spremljajo bolečine v glavi in stalno zamašen nos? Ste pomislili, da gre morda za vnetje sinusov?

Profimedia
Naj vnetje sinusov ne postane kronična bolezen.

Vnetje sinusov se le redko zgodi samo od sebe, saj gre po navadi za posledico nekega predhodnega stanja, ki ga je povzročil prehlad ali že omenjene alergije, ki povzročijo otekanje nosne sluznice in povečano izločanje. Vnetje sinusov se pojavi, če se ob prehladu sluz ne more izločiti iz obnosnih votlin in se posledično izloček nabira v sinusih. Takšno stanje imenujemo vnetje obnosnih votlin oziroma akutni sinusitis. Vzrok za zaporo izvodila sinusa je običajno prehlad ali alergija, lahko pa so krivi tudi nosni polipi ali redkeje tumor. Izhodi sinusov se lahko zaprejo zaradi hudega vnetja ali otekline sluznice, bodisi zaradi drugih anatomskih posebnosti, kot je zvit nosni pretin. Vnetja sinusov so pogosto tudi posledica obolenja zob, če zobna korenina z granulomom sega v obnosno votlino ali če pri zdravljenju zoba delček zobnega materiala prek zobne korenine pobegne v obnosno votlino. To težavo lahko spremljajo še glivice.

Kronično vnetje sinusov

Do kroničnega vnetja po navadi pride ob pogostem pojavu akutnih vnetij, ki kažejo, da je onemogočeno praznjenje obnosnih votlin. Najpogosteje so vzrok za kronična vnetja anatomske strukture, ki onemogočajo normalno delovanje sinusov in njihovo čiščenje. Če gre za akutno vnetje, se pojavijo bolečine v licih, nad očmi, v korenu nosu ali celo zgornjih zobeh. Bolečine spremlja še povišana temperatura, gnojni izcedek, slabo počutje ter stalno zamašen nos. Pogosto se bolečina okrepi pri pregibanju naprej in navzdol ter pri hitrih gibih z glavo. Akutno vnetje se najprej poskuša zdraviti s kapljicami za nos, ki zmanjšajo oteklino nosne sluznice, v nadaljevanju z antibiotikom. Pri sumu na kronično vnetje zdravnik specialist bolnika najprej pregleda z endoskopom, prav tako se opravi CT, ki pokaže stanje sluznice, morebitne tujke in tumorje, nato se opravi operacija.

Naravna pomoč

Zamašen nos in akutno vnetje sinusov lahko, še preden se odpravite k zdravniku, poskusite odpraviti z nekaj domačimi in naravnimi triki. Zdravilci priporočajo inhalacije, ki so odlično naravno orožje zoper vneto nosno sluznico in pomoč pri izpihovanju gnojnega izcedka. Prav tako koristijo pri težavah, ki spremljajo vnetje nosne sluznice, kot je vnetje grla.