O melanomu, sivi mreni, in slepoti!

Barva oči lahko napove nekatere bolezni

T.D.
18. 4. 2020, 16.30
Deli članek:

Bi verjeli, če bi vam rekli, da lahko barva vaših oči veliko pove o vašem zdravju ali sposobnostih vašega telesa? Zdi se neverjetno, a je res.

Dreamstime
Barva vaših oči pove marsikaj o vašem zdravju.

Nekatere genske lastnosti, ki vplivajo na barvo vaših oči, odločajo tudi o tem, kako dovzetni ste za nekatere bolezni, kako visoko tveganje obstaja, da boste zboleli, in celo, kako se bo vaše telo odzvalo na nekatera stanja. Ni torej za lase privlečeno, da lahko barva vaših oči pove marsikaj o vašem zdravju.

Temne oči so bolj dovzetne za sivo mreno

S starostjo se vid rad poslabša, kadar se zamegli in se na očesu pojavi sivkasta koprena, temu pravimo siva mrena. Siva mrena v starosti niti ni tako zelo redek pojav. Raziskava iz leta 2000, ki je bila objavljena v zborniku American Journal of Ophthalmology, pa je pokazala, da so ljudje s temnejšimi očmi izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj te okvare vida. Če ste temnooki (pa tudi sicer), je ključni dejavnik za preprečitev nastanka sive mrene izogibanje izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom. Zato redno nosite sončna očala in pokrivalo, da oči čim bolj zavarujete pred nevarno svetlobo.

Modrooki bolj izpostavljeni melanomu

Ljudje z modrimi očmi so manj dovzetni za bolezen vitiligo, ampak so posledično bolj dovzetni za melanom. Z genetskega vidika sta bolezni namreč ravno nasprotni. Isti geni, ki torej branijo pred vitiligom, spodbujajo nastanek melanoma. Razlog za to je precej logičen, pravijo strokovnjaki. Ker je vitiligo avtoimunska bolezen, to pomeni, da naš imunski sistem po pomoti napada naše lastno telo. Pretirana imunska reakcija je verjetno tisto, zaradi česar so rjavooki izpostavljeni večjemu tveganju za vitiligo, a veliko manjšemu za melanom. Natančna povezava med vsemi temi še ni natančno pojasnjena, a strokovnjaki opažajo, da so geni, ki varujejo pred vitiligom in melanomom, ter geni, ki narekujejo barvo pigmenta, nekako povezani.

Svetlooki bolj nagnjeni k nastanku rumene pege

Degeneracija rumene pege je starostna bolezen, ki v starosti lahko povzroči okvaro vida ali celo slepoto. Velja za enega najpogostejših vzrokov za okvaro vida po petdesetem letu. Kar nekaj manjših študij je pokazalo, da je poleg kajenja in družinske zgodovine bolezni svetlost oči prav tako eden od razlogov za razvoj bolezni. Ker je starostna degeneracija rumene pege pogostejša pri belcih, ki imajo svetlejše oči, strokovnjaki opozarjajo, da morda vendarle ne gre nujno za povezavo bolezni z barvo oči, ampak nasploh z genetskim izvorom, sovpadanje obolelosti za boleznijo z barvo oči pa je zgolj posledica tega.