Pred poletjem

Za vselej obračunajmo z maščobo pod nedrčkom

T.D.
19. 4. 2020, 14.02
Deli članek:

Preden se lotite vadbe, morate vedeti še tole: za izgubo maščobnih blazinic na hrbtu je ključna tudi primerna dieta

Dreamstime
Več maščobe na hrbtu porabijo intenzivnejše vaje.

Nič ne uniči lepe obleke bolj kot pas maščobe, ki na hrbtu in pod lopaticami visi prek robov modrčka. Seveda nosi del krivde slabo izbran modrček, a dejstvo je, da klobase ne bi mogli skriti niti pod najboljšo oporo za prsi. Kaj storiti? Okrepiti hrbtne mišice, in potem bo tudi koža videti čvrstejša in bolj napeta. Preden se lotite vadbe, morate vedeti še tole: za izgubo maščobnih blazinic na hrbtu je ključna tudi primerna dieta. Nadzorovati morate količino zaužitih kalorij, pri čemer morate ustvariti deficit. To pomeni, da več porabite (na primer s telovadbo), kot zaužijete. Če zaužijete 500 kalorij manj na dan kot sicer, lahko že v treh tednih vidno skrčite visečo kožo na hrbtu.

Kardiotrening

Od telovadbe je najučinkovitejši tako imenovani kardiotrening. Tek, kolesarjenje, kikboks in aerobika so tiste aktivnosti, ki pospešijo znojenje, dvignejo srčni utrip in zaženejo porabo kalorij. Strokovnjaki priporočajo, da povprečna odrasla oseba na teden hitro hodi vsaj poltretjo uro, če vam je bližje tek, pa vsaj eno uro in 15 minut.

Najboljši kurilci maščob

Več maščobe na hrbtu porabijo intenzivnejše vaje. Denimo: tek porabi več kalorij v enakem času kot hoja. V 30 minutah intenzivne aerobike tako porabite 260 kalorij, s preskakovanjem kolebnice 392 kalorij, z vadbo na eliptičnem trenažerju pa 335 kalorij.

Zaženite metabolizem s treningom za moč

Tudi ko ležite na kavču, vaše telo porablja kalorije, čemur pravimo metabolizem v mirovanju. Nanj vpliva več dejavnikov, eden od njih je tudi mišična masa. Več ko imate mišic, hitreje vaše telo porablja kalorije in maščobe. Med vajami, ki najbolj prispevajo k nastajanju mišične mase na hrbtu, so počepi, sklece, poskoki, vadba z utežmi, trebušnjaki, izpadni korak … Zanje je značilno, da istočasno krepijo več mišičnih skupin, in jih priporočamo izvajati od dva- do trikrat na teden.