Zdravje

Nevsakdanji simptomi visokega holesterola

T.D.
11. 4. 2020, 18.03
Deli članek:

Povišano vrednost holesterola v krvi lahko dokončno po krvnih preiskavah potrdi zgolj zdravnik, a vendarle obstaja nekaj tihih simptomov, ki lahko nakazujejo, da imate povišan holesterol v krvi.

Dreamstime
Ščemenje, ki se pojavlja redno in na videz brez pravega vzroka, je lahko posledica povišanega holesterola v krvi, saj ta zamaši mikroskopske žilice v udih.

Ste morda na spodnji ali zgornji veki opazili rumenkaste neboleče bulice? Imenujejo se ksantelazme in so pravzaprav napolnjene z maščobo in holesterolom. Vašemu vidu ne škodujejo, gre zgolj za estetsko neprijetnost, ki se jo da odpraviti z laserskim posegom. A s tem ksantelazem ne boste dokončno odpravili. To vam bo uspelo zgolj s tem, da boste uravnali raven holesterola v krvi. Že samo dejstvo, da so tvorbe maščobne, je dovolj zgovoren dokaz, da so povezane s povečanim holesterolom v krvi, njihov nastanek pa je znak, da vaš holesterol verjetno ni v zdravi meji.

Siv obroč na roženici

Roženica je prosojni sprednji del očesa, ki prekriva šarenico, zenico in sprednji prekat. Pri starejših ljudeh je precej pogosto, da se na roženici okrog zenice pojavi temno siv obroč, ki mu strokovnjaki pravijo Arcus senilis. Pri starejših ljudeh gre za povsem naraven pojav, kadar pa se tak obroč pojavi pri mlajših ljudeh, je lahko znak povišanega holesterola. Obroč je namreč posledica nakopičenega holesterola, ki se je nabral v globljih plasteh roženice.

Ščemenje v rokah in nogah

Seveda ne mislimo na tisto ščemenje, ki je posledica nepravilnega, dalj časa trajajočega položaja udov, temveč na ščemenje, ki se pojavlja redno in na videz brez pravega vzroka. To ščemenje je lahko posledica povišanega holesterola v krvi, saj ta zamaši mikroskopske žilice v udih. Zaradi zamašitve tako živci v naših rokah in nogah ne prejmejo dovolj kisika, posledica tega pa je ščemenje.

Bolečine v vratu in zatilju

Bolečine, ki se pojavljajo v predelu vratu, imajo podoben vzrok kot ščemenje v nogah in rokah. Zaradi povišanega holesterola se nekatere manjše žilice zamašijo, kar lahko oslabi pretok krvi in kisika v glavo. Zaradi tega lahko občasno začutite nepojasnjeno bolečino v vratu in ramenih, pa tudi močne glavobole, ki so nakopičeni predvsem na zatilnem delu glave.