Prelomna točka

Vadba med prehladom: napaka ali zdravilo?

T.D.
4. 4. 2020, 17.54
Deli članek:

Ravno ste našli čas za redno gibanje, ko vas nenadoma obišče prehlad in vas položi v posteljo. Kaj storiti? Preskočiti kak dan telovadbe in raje počivati ali nadaljevati rekreacijo?

Dreamstime
Hoja spodbuja h globljemu zajemanju zraka in s tem odpira nosne kanale.

Športni in vadbeni strokovnjaki imajo naslednji odgovor: odvisno je od vrste in težavnosti bolezni. Telovadba je sprejemljiva, če imate nahod, vse, kar je hujšega od tega, pa običajno zahteva počitek. Telovadba se odsvetuje tudi vedno, kadar imate povišano telesno temperaturo (nad 38 stopinj Celzija). Med gibanjem se namreč temperatura telesa še poviša in tako se bolezen lahko poslabša ali celo doživite vročinski šok.

Prelomna točka je vrat

Osnovno pravilo, ki pove, ali je primerno vaditi ali ne, je tako imenovana prelomna točka vratu. Če so simptomi bolezni nad vratom (na primer sinusni prehlad), je rekreacija dovoljena, vse, kar je pod vratom (bronhitis, stiskanje v prsnem košu, bolečine v mišicah ali želodcu), pa zahteva mirovanje. Vendar tudi tega pravila ne gre jemati brez izjem, saj se včasih stanje zamašenih sinusov ob naprezanju lahko še poslabša, zato je tudi pri telovadbi ob bolečinah nad vratom treba biti previden. In koliko dni je treba pri bolezni počivati? Bo v tem času težko prigarana kondicija izpuhtela? Odvisno, pravijo strokovnjaki. Splošno pravilo pa je naslednje: nahod tri dni, prehlad sedem dni in dva tedna počitka pri gripi. Pridobljena kondicija v tem času ne bo ušla nikamor, morda se bo splazila le za vogal in boste potrebovali kakšen dan ali dva, da jo prikličete nazaj.

Priporočena in odsvetovana telovadba

Prehlad oslabi vaše energijske rezerve, zato se za intenzivno vadbo najbrž ne boste počutili dovolj močne. Vendar vam že 20 minut hoje lahko koristi in celo omili simptome bolezni. Zlasti pri zamašenih sinusih hoja spodbuja h globljemu zajemanju zraka in s tem odpira nosne kanale. Nežno raztezanje, meditacija in joga utrjujejo imunski sistem ter omilijo bolečine, povezane s prehladno infekcijo. Trenirate za maraton? Med boleznijo preskočite treninge, kajti tek na daljše razdalje izčrpa telo in podaljša bolezen. Odsvetuje se tudi dviganje uteži, saj mišična moč med boleznijo oslabi, zlasti če niste spočiti. Med dviganjem uteži bi tvegali poškodbe, poleg tega napenjanje mišic povzroči pritisk na sinuse in glavobol, zato bi se po vadbi počutili še slabše kot pred njo.