INTELIGENTNI FILTER

Kopriva, preslica in breza krepijo ledvice

T.D.
4. 4. 2020, 14.22
Deli članek:

Ledvice in sečne poti so najpomembnejši organ za izločanje odpadnih in strupenih snovi iz telesa.

Dreamstime
Jagode brusnic so v Sloveniji najbolj priljubljene kot marmelada.

Opisali bi jih lahko kot zelo izpostavljen rezervoar, v katerega s prehrano vnašamo tudi kovine, zato so posebej podvržene okužbami, vnetjem in prehladom. Posledice pa so bolečine in zbadanje, slabo odvajanje in uremija, zastrupitev s sečem, vnetje, kri v seču, povišane beljakovine, pesek, kamni ali celo zaprtje sečevoda.

Kaj lahko naredite sami?

Prvo pravilo je seveda jasno – jejte zdravo in skrbite za primerno telesno težo.To lahko pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni, povišanega krvnega tlaka, bolezni srca in ožilja in drugih bolezni, ki so povezane s kronično ledvično boleznijo. Najboljša zelenjava za krepitev ledvic je temnolistnata zelenjava, z velikimi širokimi listi (špinača, blitva ...), pa beluši, zelena, črni fižol, čičerika, leča, kislo zelje in zelje, cvetača, brokoli, olive, kostanj, črni sezam, lan, bučna semena.

Zmanjšajte vnos soli

Na dan lahko zaužijete skupno največ od pet do šest gramov soli – to je količina, enaka eni poravnani čajni žlički. Povprečni Slovenec zaužije dvakrat tolikšno količino soli. Večino soli zaužijete z že pripravljenimi živili: s kruhom, mesnimi in mlečnimi izdelki. Da bi zmanjšali vnos soli, omejite količino zaužitega kruha ter predelane in vnaprej industrijsko pripravljene hrane. Vnos soli boste laže nadzorovali, če boste hrano pripravljali sami in s svežimi sestavinami ter jo le rahlo solili ali pa sploh ne. Poleg teh ukrepov pa lahko zdravje ledvic okrepimo tudi z zelišči in drugimi naravnimi pripravki. S katerimi in kako, nam je svetoval priznani zeliščar Miran Čebašek.

Brezova voda za odvajanje

»Narava je velik ponudnik zelišč za sečne poti in ledvice, sploh za intenzivnejše uriniranje,« pravi zeliščar Miran Čebašek in nam našteje rastline, ki so vsaka na svoj način zdravilne ali vsaj blagodejne za naše ledvice in sečne poti: »Kopriva, preslica, mladi poganjki bezga, koruzni laski, luštrek, peteršilj, tudi beluši, če ledvice niso obolele, in seveda breza v vseh svojih oblikah. Prav zdaj se toči brezova voda, ki je prava stvar ob svojem času za odvajanje in pomoč čemažu pri spomladanskem čiščenju organizma. V nekaj tednih bodo breze ozelenele – v nižjih predelih Slovenije seveda prej, v višjih kasneje, takrat bo voda v deblu usahnila, a nam bo drevo hkrati ponudilo mlade lističe, ki imajo na ledvice izvrsten učinek. Na pomladnih sprehodih si torej natrgajmo lističe, jih posušimo in si kuhajmo čaj.«

Sladka marmelada

»Narava nam za zdravje ledvic daje tudi dve vrsti zlate rozge: invazivno kanadsko, ki samo odvaja vodo, in navadno, ki zdravi. Ledvicam in sečilom nasploh je v veliko pomoč tudi brusnica, katere plodovi so pri nas zelo priljubljeni kot marmelada, pa tudi čaj iz njenih lističev, ki pa jih nabiramo po zorenju jagod,« pojasnjuje Miran Čebašek.

Vsaka roža ni za vsakogar

Čebašek poudarja, da so kombinacije zelišč, po domače povedano čajne mešanice, glede na vrsto obolenja drugačne, pa tudi delovanje se od človeka do človeka razlikuje. »Stari rek, da vsaka roža ni za vsakogar, drži,« zatrdi in doda, da so za zdravljenje ledvic zelo primerni tudi nekateri pripravki živalskega izvora, ker so »po sestavi človeška telesa pač bolj podobna živalim kot rastlinam«.