Na hitro

Kako prepoznati okužbo z novim koronavirusom pri ljudeh, ki nimajo simptomov? Odgovor bi lahko bili psi

J.P.
27. 3. 2020, 09.09
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 09.13
Deli članek:

Se bodo psi še enkrat več izkazali za neprecenljive?

Profimedia
Psi lahko "izvohajo" različna obolenja.

Britanski univerzi LSHTM (London School of Hygiene and Tropical Medicine) ter Durham sta se povezali s tamkajšnjo dobrodelno organizacijo Medical Detection Dog, da bi ugotovili, če je mogoče pasje smrčke izkoristiti za zaznavanje bolezni covid-19. Psi lahko namreč na tak način »izvohajo« malarijo, rakava obolenja, bakterijske okužbe in Parkinsonovo bolezen.

V omenjeni dobrodelni organizaciji so prepričan, da psi zmorejo zaznati covid-19. "Trenutno ugotavljamo, kako varno ujeti vonj virusa pri pacientih in ga predstaviti psom. Cilj je, da bi psi lahko pregledali kogarkoli – tudi tiste, ki so asimptomatski –, da bi vedeli, ali jih je potrebno testirati," je povedala ustanoviteljica in izvršna direktorica Medical Detection Dog organizacije Claire Guest.

Tudi na univerzi LSHTM so prepričani, da psi to zmorejo, kot zmorejo zaznati malarijo. Na Univerzi Durham pa so povedali, da bi tovrstne pse, ko bo pandemija novega koronavirusa šla proti koncu, uporabili na letališčih, da bi tako po hitrem postopku identificirali okužene ljudi, s tem pa preprečili ponovni izbruh bolezni.