Rozacea

Neprijetna rdečica, ki ni posledica zadrege

T.D.
29. 3. 2020, 18.00
Deli članek:

V dermatoloških ambulantah ljudje pogosto iščejo pomoč zaradi rdečice, ki je sprva le prehodna, pozneje pa trajna z razširjenimi žilicami in nadležnim srbečim izpuščajem po obrazu.

dreamstime
Ob trdovratnih kožnih težavah je smiselno opraviti pregled pri gastroenterologu.

Rozacea je predvsem kožna težava žensk v srednjih letih, lahko se pojavi šele v menopavzi, včasih pa tudi že pred 30. letom starosti. Pri moških je rozacea redka težava, a so zato kožne spremembe v hujši obliki. Nastane predvsem pri psihično občutljivejših osebah, ki so nagnjene k zardevanju, in pri osebah s svetlejšo poltjo. Rozaceo lahko povzročijo tudi kortikosteroidne kreme, ki se na obraz nanašajo zaradi drugih težav, imenujemo jo steroidna rozacea. Rozacea se pogosto pojavi na obrazu skupaj s seborojičnim dermatitisom, za katerega je značilna mastna koža z rdečino in luščenjem. Ob trdovratnih kožnih težavah, značilnih za rozaceo, je zato smiselno opraviti pregled pri gastroenterologu.

Simptomi

Prvi znaki rozacee so, da ob višjih temperaturah ali duševnem stresu oseba zardi v obraz, lahko se pojavijo tudi rdeče lise po vratu in prsnem košu. Ko dražljaj mine, izgine tudi rdečina. Sčasoma postanejo žilice na obrazu trajno razširjene. Pojavijo se tudi drobne bunčice in gnojni mehurčki – pustule. V hujših oblikah se lahko po obrazu nenadno pojavijo boleči modrikasti vozliči, predvsem pri mladih ženskah, kar imenujemo fulminantna rozacea. Bolezen ni nevarna, prav tako ne povzroča hujšega srbenja, je pa zelo estetsko moteča. Pri starejših moških, redkeje pri ženskah, pa se lahko pojavi gomoljast nos, ki je posledica vnete, zadebeljene kože in hiperplazije lojnic (rhynophyma). Gomolji (phyme) se lahko pojavijo tudi drugje po obrazu. Prav ti bolniki so pogosto po nedolžnem obtoženi alkoholizma.

Zdravljenje

Izogibati se je treba vsem dejavnikom, ki širijo žile: alkoholu, vročim pijačam in začinjeni hrani, savnam, sončnim žarkom … Nikakor ne uporabljamo kortikosteroidnih krem, ki prehodno morda za kratek čas zmanjšajo vnetje, dolgoročno pa kožne težave še poslabšajo. Kožno vnetje pomirimo z 0,75- do 2-odstotnim metronidazolom ali 2-odstotnim eritromicinom v kremi. Včasih pomaga tudi azelaična kislina.

Perioralni dermatitis

Perioralni dermatitis je predvsem težava mladih žensk in žensk v srednjih letih, lahko pa ga vidimo tudi pri otrocih in moških. Najpogostejši vzrok za nastanek perioralnega dermatitisa je kozmetika. Povzroči ga navadno dolgotrajnejša uporaba vlažilnih in nočnih krem, lahko v kombinaciji s pudri, in uporaba kortikosteroidnih krem. Včasih nastane perioralni dermatitis po uporabi kortikosteroidnih inhalacij za astmo in kronični bronhitis. Verjetno sodeluje pri nastanku tudi pršica Demodex foliculorum, ki se nahaja v dlačnih foliklih. Okoli ust, na bradi, na koži zgornje ustnice in ob nosu se pojavijo rožnate bunčice (papule) in gnojni mozoljčki (pustule).

Kaj pomaga?

Najpomembnejše je, da prizadeti ne uporablja več kozmetike, vključno s čistilnimi sredstvi. Obraz umivamo le s toplo vodo. Če koža močno peče, se lahko aplicirajo obkladki s fiziološko raztopino. Za nego dermatolog predpiše kremo, ki jo pripravijo v lekarni (magistralne indiferentne kreme), v hujših primerih pa lahko predpiše antibiotike (tetracikline, makrolide) za 4 do 6 tednov. Da se kožne težave ne ponovijo, odsvetujemo uporabo zelo mastnih vlažilnih in nočnih krem, še posebej v kombinaciji s pudri. Nega naj bo čim bolj nevtralna.