Izcedek

Spolno prenosljiva bolezen ali vnetje?

T.D.
28. 3. 2020, 11.33
Deli članek:

Redek, prosojen ali belkast izcedek iz nožnice je normalen, kakor je tudi normalno, da se njegova gostota in količina spreminjata glede na menstruacijski cikel, nosečnost in podobno.

Dreamstime
Obilen, zelenkast, penast in smrdeč izcedek je pogosto simptom spolno prenosljive bolezni.

Je izcedek normalnega videza, vendar obilnejši kot sicer? Če jemljete kontracepcijske tablete ali so vam vstavili maternični vložek, je najbrž vzrok prav to, saj obe obliki zaščite pred nosečnostjo povečata količino normalnih izločkov iz nožnice. Povečan nožnični izcedek je povsem normalen tudi med nosečnostjo, zlasti v prvem trimesečju. Če ne velja nič od naštetega ali če je poleg tega spolovilo razdraženo, pa se naročite pri ginekologu. Morda bo potrdil ektropijo oziroma erozijo materničnega vratu, med katero se plast občutljivih celic v sluznici kanala materničnega vratu razširi na zunanjo površino materničnega vratu. Na bolezen kažejo obilnejši izcedek in neredne krvavitve.

Zelenkasto rumen izcedek

12 odstotkov bolnic s pelvično boleznijo je neplodnih ravno zaradi posledic te bolezni, ugotavljajo strokovnjaki.

Če imate poleg izcedka vročino in bolečine v spodnjem delu trebuha, pojdite nemudoma k zdravniku. Čisto možno je namreč, da so se vam vneli organi v mali medenici, čemur pravimo pelvična vnetna bolezen, ki se rada ponavlja. Žal nekatere ženske sploh nimajo simptomov, kasneje pa ugotovijo, da so, zaradi okvare jajčnikov, neplodne. Zato bodite pozorne tudi, če imate boleče spolne odnose, če ste nenavadno utrujene in imate obilnejše in podaljšane menstruacije ali če začnete iznenada bruhati in postanete zelo slabotne. Bolezen pogosto povzročajo spolno prenosljive okužbe, kot sta gonoreja ali okužba s klamidijo, ki je najpogosteje prijavljena spolno prenosljiva okužba pri nas in se ravno tako kaže z nenavadnim izcedkom iz nožnice.

Gost, skutast in bel

Najverjetneje ste staknili glivično okužbo nožnice, sploh če je vaše spolovilo nadraženo in vas srbi. Nikar se ne ustrašite! Kandida prej ali slej prizadene vse ženske v rodni dobi, okužba ni nevarna in se rada ponavlja. Navsezadnje ne gre niti za tujek, glivica je pri eni od petih žensk od nekdaj v nožnici, vendar jo obvladujejo zdrave glivice. Ob izbruhu bolezni pa se na račun uničenja zdravih bakterij kandida razrašča hitreje kot sicer. Sproži jo jemanje antibiotikov ali spermicidov ali previsoka raven ženskih hormonov, denimo med nosečnostjo ali pred menstruacijo oziroma ob jemanju kontracepcijskih sredstev. Pogosto je vzrok za zagon kar stres. Če ste prepričani, da so simptomi posledica kandidoze, ker ste jo že imeli, se lahko zdravite z zdravili, ki so na voljo brez recepta, v obliki krem, vaginalnih tablet, dermalnih praškov in razpršil. Sicer stopite h ginekologu. Če se vam kandidoza pogosto ponavlja, si umivajte predel nožnice samo z vodo in poskrbite, da bo zunanje spolovilo vedno suho. Izogibajte se odišavljenim milom, kopelim, ne uporabljajte krem s spermicidi, odišavljenih vložkov, tamponom pa se raje povsem odpovejte. Nosite bombažno spodnje perilo in ohlapna oblačila.

Obilen, zelenkast, penast in smrdeč

Morda ste staknili trihomonozo, ki jo izzove pražival trichomonas vaginalis in je večinoma spolno prenosljiva bolezen. Kaže se z vnetjem nožnice in zunanjega spolovila. Na srečo je pri nas zelo redka, vseeno pa preverite svoje zdravje pri ginekologu. S podobnimi simptomi je povsem mogoča gonoreja oziroma kapavica, ki nezdravljena ravno tako lahko privede do neplodnosti. Na spolno prenosljive bolezni običajno opozarja tudi boleče oziroma pekoče uriniranje.