Napotki oftalmologov

Koronavirus se lahko prenaša tudi preko oči. Kaj storiti pa v primeru, če nosite leče ali si oči poškodujete?

A.S.
23. 3. 2020, 20.05
Posodobljeno: 23. 3. 2020, 20.23
Deli članek:

Novi koronavirus se lahko prenaša tudi preko oči, zato je pomembno, da se tega zavedamo in tak prenos preprečimo. Razširjeni strokovni kolegij (RSK) za oftalmologijo je pripravil napotke, kako se izogniti okužbi, kako ravnati v primeru poškodb oči ter nasvete za tiste, ki nosijo leče ali očala.

Profimedia
Če kontaktne leče uporabljate le občasno, je bolj varno uporabljati enodnevne kontaktne leče, ki jih po vsaki uporabi zavržete.

Prvi, ki je javnost opozoril na širjenje nove bolezni v Wuhanu je bil očesni zdravnik Li Wenliang. Že decembra je opozoril na sedem bolnikov, ki so zboleli za novo obliko pljučnice, podobno SARS. Wenliang se je januarja tudi sam okužil in kasneje tragično, komaj s 34 leti, podlegel bolezni. "Če bi kitajske oblasti že na začetku njegova opozorila vzele resno, bi bilo epidemijo verjetno še moč zajeziti," so mnenja v Razširjenem strokovnem kolegiju za oftalmologijo. 

V Razširjenem strokovnem kolegiju za oftalmologijo so kot že mnogokrat doslej opozorili, da je nujno zavedanje, da se bolezen covid-19 širi s kapljicami, ki nastanejo, ko "bolni kašljajo ali govorijo in lahko 'letijo' po zraku do dveh metrov". Te kapljice lahko še neokuženi posameznik vdihne skozi usta ali nos, v telo lahko vstopijo tudi preko površine oči. Do okužbe lahko pride tudi v primeru, da primete predmet, na katerem je na primer slina osebe, pozitivne na koronavirus, in se nato dotaknete sluznic ust, nosu ali oči. "Bolezen pa se širi tudi preko solz okuženih bolnikov, zlasti tistih, ki imajo konjunktivitis, tako z rok ali s površin, kjer so solze pristale," opozarjajo v RSK za oftalmologijo. 

Ravno zato svetujejo, da se čim manj dotikate obraza, da vedno kašljate v rokav ali robec in "držite varnostno do ljudi okoli sebe (vsaj 2 metra)". Ker si kapljice z virusom lahko prenesete na sluznice tudi z rokami, svetujejo, da se čim manj dotikate obraza. V primeru draženja oči, srbenja ali vnašanja kapljic za oči "si pred tem in po tem dobro umijte roke, vedno uporabite čist papirnat robček, ki ga po uporabi varno zavržete".

Kakšni so napotki za tiste, ki nosijo očala ali kontaktne leče?

Če kontaktne leče uporabljate le občasno, je bolj varno uporabljati enodnevne kontaktne leče, ki jih po vsaki uporabi zavržete. V kolikor je le mogoče, oftalmologi svetujejo nošenje očal namesto leč. "Očala tudi do neke mere ščitijo oči pred okužbo, vsekakor pa ne popolnoma. Če si morate popraviti očala, je bolje, da namesto prstov uporabite papirnat robec ali blago, ali pa si pred tem temeljito umijete roke. Priporočljivo je tudi redno čiščenje očal z milom in vodo," svetujejo oftamologi.

Koronavirus in vnetje oči?

Novi koronavirus sicer ne povzroča hujših vnetij oči, medtem ko pri približno enem odstotku do treh odstotkov obolelih povzroča pordelost oči (konjunktivitis). Tovrstno vnetje ponavadi nima hujših posledic. Pojav rdečih oči med okužbo zato ne zahteva obiska zdravnika:

"Pri sicer zdravih bolnikih konjunktivitis torej ni verjeten prvi znak okužbe s koronavirusom, ampak gre za druge, bolj običajne vzroke. Še posebej v teh pomladnih dneh gre največkrat za alergijo ali pa so to znaki suhega očesa".

Ogroženi tudi očesni zdravniki

Očesni zdravniki so pri opravljanju svojega dela še dodatno ogroženi. Pri pregledu z biomikroskopom so bolniku zelo blizu in se lahko okužijo tudi preko solz bolnikov, ko se dotikajo njihovih oči. "V Wuhanu se je domnevno skozi oko okužil član svetovalne skupine, vodja pulmološke klinike iz Pekinga, ki ni nosil zaščitnih očal, kljub temu, da je imel vso ostalo zaščitno opremo. Nekaj ur po stiku se mu je razvil enostranski konjunktivitis in kmalu za tem povišana telesna temperatura. Od tedaj morajo imeti vsi, ki delajo v stiku z bolniki, zaščitno opremo za oči," sporočajo iz RSK za oftalmologijo.

Tudi v nujnem primeru je treba sprva poklicati zdravnika

Tudi vse nenujne operacije in pregledi na področju oftalmologije so bili odpovedani. "Skladno z navodili Razširjenega strokovnega kolegija za oftalmologijo z dne 20. marca  je vsak izvajalec dolžan na svoji spletni strani objaviti kontaktno telefonsko številko za posvet s svojimi pacienti in jih ob oceni tveganja in upoštevanju navodil NIJZ tudi oskrbeti," šeizpostavljajo in dodajajo, da se mora pacient tudi v primeru nujnega primera sprva preko telefonskega klica pogovoriti s svojim očesnim zdravnikom, ki bo presodil nujnost napotitve. Pri tem je pomembno tudi, da pacienti zdravnika obvestijo o morebitnih znakih prehlada, stikih z osebami iz ogroženih področij oziroma tovrstnih stikih ožjih družinskih članov. V kolikor svojega očesnega zdravnika še nimate, za posvet pokličite svojega družinskega zdravnika, ki vam bo dal ustrezne informacije. Ker pa se očesna poškodba ali bolezen, ki zahteva nujno posredovanje, lahko pripeti tako zdravim kot tudi okuženim, mora v tem primeru izbrani oftalmolog ali družinski zdravnik najprej poklicati ustrezni urgentni center.

"Pričakujemo, da bo Ministrstvo za zdravje v kratkem uredilo mrežo regijskih vstopnih centrov za nujna očesna stanja, ki bodo opremljena tudi z vsemi zaščitnimi sredstvi za primer obravnave okuženih oz. rizičnih bolnikov," izpostavljajo v RSK za oftalmologijo.