Vitki in zapeljivi

Hujšajmo s spanjem!

T.D.
28. 3. 2020, 09.55
Deli članek:

Če vam je dovolj odvečnih kilogramov in stalne zaspanosti oziroma izčrpanosti, se enkrat za vselej odrecite hitrim dietam

dreamstime
Hormon HGH, ki se sprošča med spanjem, pomaga topiti maščobne blazinice.

Kadar se ženske borimo s tehtnico, vzrok večinoma tiči v kroničnem primanjkovanju spanca, in tudi ključ do večne vitkosti se takrat skriva le v izboljšanju spalnih navad in trdnejšem nočnem počitku. Pravzaprav nas lahko preproste spremembe v nekaj korakih oklestijo za šest kilogramov na mesec, ne da bi bistveno spremenili jedilnik.

Kako spanec pomaga pri hujšanju

Če smo dobro spočiti, se v telesu vzpostavi hormonsko ravnovesje, ki pomaga uravnavati telesno težo. Kako? Če si vzamemo sedem ur in pol spanca na dan, je v telesu do 28 odstotkov manj hormonov, ki so odgovorni za občutek lakote; hormonov, ki poročajo o občutku sitosti, pa je kar za 18 odstotkov več. Študije so pokazale, da imajo dobro naspani odrasli ljudje za petino manj trebušnih maščobnih blazinic. Hormon HGH, ki ga telo sprošča le med spanjem, pomaga topiti maščobne blazinice. Kdor se zbudi spočit, bo čez dan pokuril do 55 odstotkov več maščob kot tisti, ki čez dan zeha.

Spalna prehranska navodila

Jejte vlaknine in beljakovine. Majhni beljakovinski ali z vlakninami bogati prigrizki vsakih nekaj ur uravnavajo krvni sladkor, kar dvigne raven energije in zmanjša apetit. Sprehodite se po soncu; izpostavljanje naravni svetlobi uravnava spalni cikel tako, da imamo oči zatisnjene, ko je to za hujšanje najpomembnejše. Že od 20- do 30-minutni sprehod pa hkrati krepi mišice in prijetno utrudi. Ne telovadite štiri ure pred spancem.

Energijsko bogatejša hrana čez dan

Jejte obilo beljakovin in vlaknin, da bo raven krvnega sladkorja ves čas enaka. Uživajte veliko sadja in zelenjave, v katerih je ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov, ki so vir življenjske energije.

Uspavalna hrana in navade

Triptofana, naravne uspavalne hranilne sestavine, je največ v puranu. Obilo ga imajo tudi ribe, piščanec, mlečni izdelki in oreščki, zaradi katerih boste lažje spali. Omenjena aminokislina se namreč v telesu spremeni v spalni hormon. Tik pred spanjem raje sezite po prigrizku, ki ima malo pustih beljakovin in veliko ogljikovih hidratov. Sprostili se boste in zazibali v globok spanec. In ne nazadnje: osvojite shujševalne spalne navade. Izsledki raziskav pravijo, da je najbolj shujševalno spati od sedem do osem ur in pol ter da bomo presnovo najbolj pospešili, če bomo vsak dan legli k počitku ob isti uri in ob približno isti uri tudi vstajali.