Ko se je sezona »običajne« gripe in prehladnih obolenj približevala koncu, se je kot strela z jasnega pojavil novi koronavirus. Ko ta bolezen nastopi, je lahko zelo obremenilna za telo, pa tudi obilica zdravil ima lahko stranske učinke, zato je v tem kritičnem obdobju še posebej pomembno okrepiti imunski sistem. Močan imunski sistem, kot ugotavljajo strokovnjaki, prepreči, da bi nastala druga, nevarna faza bolezni, ko virus zaide v pljučne mešičke. Poskrbite torej za zdravo prehrano, higieno, telesno dejavnost na prostem oziroma v izolaciji ter okrepite naravno imunost.

Vitamin C –  za odpornost

Za dobro delovanje imunskega sistema poskrbi predvsem vitamin C. Pospešuje nastajanje zaščitnih celic, ki uničujejo bolezenske klice. Najbogatejši vir vitamina C je paprika – že pol paprike na dan zadovolji celodnevno potrebo po tem dragocenem vitaminu.

Vitamin E –  preprečuje vnetja

Vitamin E učinkuje tako, da razbija proste radikale, ki v telesu povzročajo poškodbe celic, in jim tako jemlje škodljivo moč. Dnevne potrebe po tem vitaminu bomo zadovoljili že s prgiščem oreškov.

Folna kislina (B9) – ščiti srce

Med razgradnjo škodljivega holesterola LDL je pomembna vloga vitamina B9, imenovanega tudi folna kislina. Največ ga je v listnati zelenjavi, denimo solati, pa v paradižniku. Folna kislina krepi srce in zmanjšuje nevarnost pojava srčno-žilnih bolezni. 

Vitamin B12 –  za več energije

Utrujenost in občutek izčrpanosti lahko ukrotimo z vitaminom B12, saj skrbi za oskrbo telesa s kisikom, ki je vir energije. Najdemo ga v siru, zato v teh dneh kar vsak dan pojejmo vsaj košček sira.

Vitamin B1 –  krepi mišice in živčevje

Ta vitamin, ki ga je veliko v brokoliju, skrbi za prenos dražljajev v živčevju in oskrbo mišic z energijo. Najdemo ga tudi v polnozrnatih izdelkih in ohrovtu.