Pomembno pri razvoju cepiva proti koronavirusu

Znanstveniki ugotovili, kako se imunski sistem bori proti koronavirusu

A.S.
17. 3. 2020, 09.07
Posodobljeno: 17. 3. 2020, 12.11
Deli članek:

Gre za ugotovitve, ki so pomembne pri razvoju cepiva proti zloglasnem virusu.

PETER DOHERTY INSTITUTE
Rentgenska slika je pokazala, da so pljuča pacientke okrevala, kmalu zatem ko so se v telesu pojavile imunske celice.

Avstralski strokovnjaki so raziskovali, kako se imunski sistem bori proti novemu koronavirusu in ugotovitve danes objavili v časopisu Nature Medicine. Številni ljudje po svetu so po okužbi s koronavirusom že okrevali. To kaže, da se naš imunski sistem učinkovito bori z novim virusom, znanstvenikom pa je prvič uspelo identificirati vse štiri tipe imunskih celic, ki jih telo pošlje "v boj" s covidom-19. To jim je uspelo s spremljanjem 47-letne pacientke iz Wuhana (mesta, kjer se je virus decembra lani prvič pojavil), ki so jo hospitalizirali v eni od avstralskih bolnišnic. 47-letnica predhodno ni imela drugih zdravstvenih težav, okrevala pa je 14 dni potem ko je zbolela za koronavirusno boleznijo. Njeni simptomi so bili sicer blagi. Tri dni preden je okrevala so se v njenem  krvnem obtoku začele pojavljati posebne imunske celice, ki se ob podobnem času pred okrevanjem pojavijo tudi pri bolnikih z gripo.

Soavtorica študije profesorica Katherine Kedzierska iz melbournskega inštituta za infektologijo in imunologijo Peter Doherty je za britanski časnik BBC povedala, da so jih rezultati zelo razveselili: "Uspeli smo namreč zabeležiti pojav imunskih celic pri okuženi pacientki le nekaj dni pred kliničnim izboljšanjem njenega zdravstvenega stanja". Dekan medicinske fakultete univerze za tehnologijo v avstralskem Swinburnu Bruce Thompson pa je izpostavil, da razumevanje, kdaj se imunske celice pojavijo, lahko pomaga pri predvidevanju poteka okrevanja.

Ugotovitev, katere imunske celice se pojavijo, pa bo po besedah omenjene profesorice v pomoč tudi pri razvijanju cepiva proti koroavirusu. Naslednji korak je, kot pravi Kedzierska, dognati, zakaj je imunski odziv šibkejši v bolj kritičnih primerih. "Ključno je, da ugotovimo, kaj je drugače pri pacientih, ki so umrli ali tistih, ki imajo hude posledice, da bi jih lahko zaščitili," je povedala. 

Na inštitutu so kot prvi na svetu januarja uspeli umetno ustvariti kopijo novega koronavirusa zunaj Kitajske. Od takrat jih finančno podpira avstralska vlada, prejeli so tudi donacije kitajskega bilijonarja Jacka Maja