raziskave

Kaj se zgodi, ko prebolimo koronavirus?

B.K.
14. 3. 2020, 11.01
Posodobljeno: 14. 3. 2020, 11.03
Deli članek:

V javnost prihajajo prve študije o novem koronavirusu sars-cov-2 in o posledicah, ki jih pusti na ljudeh.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Evropi se epidemija šele dobro začenja, a v Aziji se nadejajo, da je najhujše že za njimi. Virus je prisoten že toliko časa, da se je nabralo že nekaj znanstvenih študij o njegovih lastnostih, učinkih in posledicah. Te je povzel britanski časnik The Independent.

Kako dolgo virus preživi v telesu?

Študija, objavljena v prestižni britanski zdravstveni reviji The Lancet, ne vzbuja veliko optimizma. Bolniki, okuženi z novim koronavirusom, lahko tega v sebi nosijo do 37 dni. Pacienti bi tako lahko bili kužni še po preteku predlagane 14-dnevne karantene.

Lahko zbolimo dvakrat zaporedoma?

O domnevnih dvakratno zbolelih so poročali že iz Kitajske. Zdravniki v provinci Guangdong so namreč ugotovili, da je približno 14 odstotkov vseh ozdravljenih čez nekaj časa znova pozitivnih na virus. To so potrdili tudi Japonci, ki so v začetku februarja drugič testirali pacientko iz Osake. Čeprav je ozdravela že nekaj dni pred tem, je bil njen drugi test na virus še pozitiven.

A ti primeri ne potrjujejo, da se lahko z virusom okužimo večkrat. Obstaja namreč možnost, da se virus po prvih bolezenskih znakih umiri in skrije in šele nato napade pljuča. Te nenavadne podatke bi lahko razložili tudi z človeško napako – pri testiranju ali pri odpustu iz bolnišnice.

Kakšne so posledice virusa pri ozdravljenih?

Zdravstvene oblasti v Hong Kongu so preučile prvi val ozdravljenih pacientov. Gre za 74 ljudi, ki so že bili odpuščeni iz bolnišnice. Od tega so zdravniki zabeležili približno ducat pacientov, ki so se vrnili na pregled, zaradi težav, ki jih pred okužbo niso imeli. Predvsem so poročali o težavah z dihanjem in pojemanju sape. Zdravniki so ugotovili, da je pri nekaterih še vedno poškodovanih do 30 odstotkov pljučnega tkiva. Zaenkrat še ni jasno, ali gre za trajne poškodbe, ki bi pacientom v prihodnosti lahko povzročale preglavice v obliki pljučnic, ali pa bodo pacienti lahko svojo pljučno kapaciteto rehabilitirali.