Naravno

Kako izdelati razkužilo za roke

Z.F.
11. 3. 2020, 06.53
Posodobljeno: 11. 3. 2020, 10.09
Deli članek:

Kot je videti, z virusi in prehladnimi obolenji ni šale, zato nam bo domače razkužilo za roke še kako prišlo prav. Ste vedeli, da lahko sami izdelate naravno razkužilo za roke?

Profimedia
Najprej poskrbite za redno umivanje rok, šele v trenutkih, ko si rok ne morete umiti, uporabite razkužilo.

Večina sredstev za dezinfekcijo in čiščenje, ki jih kupimo v trgovini, vsebuje nevarne snovi, obenem pa so tudi zelo agresivna do kože, dihal in tudi na splošno. A kljub vsemu je občasna dezinfekcija pomembna, saj skrbi za uničevanje škodljivih mikrobov.

Kot omenjeno, so razkužila za roke pogosto zelo agresivna do kože. V njih najdemo snovi, kot je triklosan, ki je antibakterijska učinkovina in je lahko nevarna za zdravje. Triklosan lahko negativno vpliva na živčevje, privede lahko tudi do odpornosti določenih bakterij na penicilin, povzroča pa tudi precejšnje breme za okolje. Še vedno velja, da je najpomembnejša redna higiena rok, torej umivanje, ki mora biti pogostejše kot razkuževanje. Pa vendar, v nadaljevanju vam ponujamo dve naravni alternativi.

Revija Zarja
Eterična olja so znana po svojem protibakterijskem, protivirusnem in protiglivičnem delovanju, a jih pred uporabo preizkusite na majhnem delu kože, saj lahko visoko koncentrirana povzročajo alergijske reakcije.

Blago razkužilo za roke

To razkužilo bo dovolj močno, da bo s pomočjo eteričnih olj iz kože odstranilo nevarne bakterije, viruse in glivice, obenem pa dovolj nežno, da bo vaša koža ostala zaščitena, navlažena in nežna. Za pripravo potrebujete 100 gramov gela aloe vere, 20 kapljic eteričnega olja citrusov, pet kapljic eteričnega olja klinčkov, 10 kapljic eteričnega olja cimeta, 10 kapljic eteričnega olja sivke in pet kapljic eteričnega olja rožmarina. Sestavine med seboj dobro premešajte in zlijte v manjšo stekleničko s pokrovom. Razkužilo najprej preizkusite na manjšem delu kože, denimo na notranji strani zapestja, in preprečite alergijsko reakcijo. Čeprav so eterična olja razredčena z aloe vero, gre vseeno za visoko koncentracijo eteričnih olj.

Razkužilo z dodanim alkoholom

Tisti, ki prisegate na razkužila z alkoholom, vam bo močnejša različica razkužila verjetno bolj pisana na kožo. Za pripravo potrebujete 100 g gela aloe vere, 0,1 dl medicinskega alkohola, 10 kapljic eteričnega olja cimeta in 10 kapljic eteričnega olja čajevca. Sestavine med seboj dobro premešajte in prelijte v stekleničko s pokrovom na navoj ali razpršilko. Če je razkužilo pregosto, dodajte nekaj destilirane vode. Tudi to razkužilo najprej preizkusite na majhnem delčku kože in šele nato uporabljajte.