NEKOČ EKSOTIKA, DANES DOMAČI PRIDELEK

V času prehladnih obolenj jejmo kivi

Z.F.
14. 3. 2020, 13.59
Deli članek:

Če je kivi nekoč veljal za eksotični sadež, ga danes veselo sadimo skoraj po vsej Sloveniji, le dobro ga moramo obvarovati pred zmrzaljo. Je izvrsten vir vitamina C, nepogrešljiv je pri zaprtju, preprečuje pa tudi oksidativni stres in kronične bolezni.

Dreamstime
V kiviju najdemo tudi pomembne vlaknine, ki pripomorejo k izboljšanju prebave.

Le kdo ne pozna majhnih dlakastih zelenih sadežev, v katerih se skriva obilje koristnih hranilnih snovi? Nikakor ne smemo mimo podatka, da je kivi izvrsten vir vitamina C, ki je pomemben za krepitev imunskega sistema. Z rednim uživanjem bodo zmanjšali tveganje za prehlade in gripo, a to še zdaleč ni vse. Kivi je odličen tudi pri težavah s slabo prebavo, znižuje krvni tlak in lajša celo simptome astme.

Okrepimo imunski sistem, ublažimo simptome astme

Kot že rečeno, je kivi zaradi vitamina C idealen sadež v času prehladnih obolenj, v njem najdemo tudi številne antioksidante pa tudi veliko vlaknin. Poleg kivijevega mesa pa je užiten tudi olupek, a ga v večini primerov zaradi neprijetnega okusa in občutka pogosto zavržemo. Raziskave so pokazale, da se je tistim astmatičnim bolnikom, ki so redno uživali kivi, izboljšalo stanje pljuč. Ublažilo se je hropenje in številne druge neprijetne težave, povezane z dihalnim sistemom.

Pomoč pri razgradnji beljakovin

Z enim kivijem boste zaužili veliko več cinka, kot če bi pojedli eno jabolko. Tako cink kot vitamin C sta pomembna za krepitev imunskega sistema. 

Če tudi vi pogosto trpite za občutkom »težkega želodca«, napihnjenostjo in vetrovi, uživajte kivi. Pogosto se namreč pojavijo težave z razgradnjo beljakovin, kar povzroči kopičenje strupenih snovi v debelem črevesu. To pa privede do napihnjenosti, vetrov, povišanja telesne teže, bolečin v spodnjem delu hrbta, neprijetnega telesnega vonja in slabega zadaha. Zasluge gredo predvsem proteolitičnemu encimu, imenovanemu actinidin. Kivi pa bo pripomogel tudi pri odvajanju, saj vsebuje pomembne vlaknine. Redno uživanje bo povečalo pogostost odvajanja blata, obenem pa bo blato tudi mehkejše.

Pomoč pri nespečnosti

Raziskave so potrdile, da kivi vsebuje odlično kombinacijo fitohranil, ki odpravijo težave s spanjem. Če vas muči nespečnost, si tako vsaj uro pred spanjem privoščite dva kivija, mimogrede omenimo, da je kivi tudi zdrava in nizkokalorična alternativa nočnim prigrizkom. Prav tako vsebuje magnezij, ki prispeva k lažji sprostitvi in boljšemu spancu.