"Ni zgolj prehlad, a tudi ni kuga"

Od drugih naj se umaknejo vsaj 1,5 metra, prostore pa je treba očistiti in razkužiti ...

S.R./STA
27. 2. 2020, 10.27
Posodobljeno: 27. 2. 2020, 11.44
Deli članek:

NIJZ je objavila navodila za ravnanje zaposlenih v notranjem in mednarodnem prometu ob sumu okužbe z novim koronavirusom pri potnikih. V Italiji bodo medtem omejili število testiranj za novi koronavirus.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Potniki, ki prihajajo s tveganih območij in zanje obstaja sum na okužbo, naj se od ostalih umaknejo vsaj 1,5 metra. Prostore, v katerih so se zadrževali več kot 15 minut, je treba očistiti in razkužiti. 

"Če se na zaposlene obrne potnik, pri katerem so se v 14 dneh po vrnitvi s Kitajske, vključno s Hongkongom in Macaom, ter Južne Koreje, Irana ali italijanskih dežel Lombardija, Benečija (Veneto), Emilija-Romanja in Piemont pojavili bolezenski znaki, kot so vročina in kašelj ali občutek težkega dihanja, svetujemo, da se ta presede v del vozila, kjer bo vsaj 1,5 metra oddaljen od ostalih potnikov," v navodilih piše Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). 

NIJZ nadalje priporoča, naj tak potnik po telefonu kontaktira svojega izbranega zdravnika oz. zdravstveno službo in ob tem navede podatke o potovanju ter simptome, zdravnik pa bo podal nadaljnja navodila. 

Prostore, v katerem se je oseba s sumom na bolezen zadrževala dlje časa, se očisti z vodo in čistilnimi sredstvi. Prostor je treba med čiščenjem zračiti, tekstil, kot so na primer zavese, pa oprati na temperaturi 60 stopinj Celzija in posušiti v sušilnem stroju ali ga prelikati. Nato je treba prostor razkužiti z 0,1-odstotno raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita, na primer z varikino, ali z razkužilom, ki vsebuje 70-odstotni alkohol. 

Ker se območja, kjer se pojavlja virus spreminjajo, svetujejo redno spremljanje posodobljenih informacij na spletni strani NIJZ.

"Ni zgolj prehlad, a tudi ni kuga"

Italija je medtem danes napovedala, da bo omejila število testov za okužbo na novi koronavirus. Poslej naj bi testirali samo osebe, ki bodo imele bolezenske znake za okužbo z virusom. Na tak način nameravajo pristojni razbremeniti italijanske bolnišnice. Od doslej opravljenih testov v Italiji je bilo 96 odstotkov negativnih. Skupno so v minulih dneh v Italiji testirali na okužbo z virusom sarc-cov-2 približno 10.000 ljudi, kar je bistveno večja številka od drugih držav, kjer so prav tako zabeležili primere okužbe z virusom, kot sta na primer Francija in Nemčija. 

Znani italijanski virolog Roberto Burini je že posvaril pred paniko. "Prvi sem, ki trdi, da koronavirus ni zgolj prehlad, a tudi ni kuga," je dejal po poročanju italijanskih medijev. 

Svetovalec vlade za trenutno krizo Walter Ricciardi je medtem v pogovoru za časnik Corriere della Sera celo menil, da bi bilo lahko število okuženih pretirano, češ da je nacionalni inštitut za zdravje potrdil le okrog 190 od prek 400 primerov okužbe, ki so jih sporočile regionalne zdravstvene oblasti. 

V Italiji je doslej zaradi bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo 12 ljudi, večinoma starejši in že prej bolni. Zabeležili so tudi približno 450 primerov okužb, večino v severnih deželah Lombardija in Benečija (Veneto). Se pa je virus že razširil v številne druge dežele, nazadnje v Apulijo in Abruce. 

Italijanska vlada si prizadeva, da bi poenotila preventivne ukrepe v različnih italijanskih deželah. Po načrtih vlade naj bi državljane, ki so bili v zadnjih dveh tednih na Kitajskem ali 12 občinah t. i. rdečega območja v pokrajinah Lodi in Padova, pozvali, naj se javijo lokalnim zdravstvenim oblastem ter gredo v domačo izolacijo. Na šolah, univerzah, javnih lokalih ter trgovinah naj bi tudi izobesili plakate s preventivnimi ukrepi. Na avtobusih in vlakih naj bi izvajali posebno dezinfekcijo. V prostorih javne uprave pa bodo nadomestili sredstva za dezinfekcijo rok.

Prvi primeri v vse več evropskih državah 

Primeri okužb z novim koronavirusom se širijo po Evropi. Žarišče ostaja Italija, o prvih primerih okužb pa poročajo iz Gruzije, Romunije, Norveške, Danske in Estonije. 

Gruzija je v sredo sporočila, da so prvi primer okužbe zabeležili v regiji Južni Kavkaz. V Romuniji se je z virusom koronavirusne bolezni okužil moški, ki je bil v stiku z italijanskim državljanom, ki je minuli teden bil na obisku v Romuniji. Virus je dosegel tudi sever Evrope. Norveške oblasti so v sredo sporočile, da so prvi primer novega koronavirusa v državi ugotovili pri moškem, ki se je minuli teden vrnil iz Kitajske. Na Danskem pa se je z virusom sars-cov-2 okužil moški, ki je bil na smučanju na severu Italije. Tam je bil skupaj s soprogo in sinom, vendar so bili pri njiju testi na okužbo negativni. 

Nazadnje so danes prvi primer okužbe potrdili tudi v Estoniji. Odkrili so ga pri iranskem državljanu, ki živi v Estoniji in se je v sredo tja vrnil iz Irana. Po poročanju lokalnih medijev je v Tallinn prispel z avtobusom iz Rige. Trenutno je v bolnišnici.

Okužbe z novim koronavirusom so v Evropi poleg omenjenih držav doslej potrdili v Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji, na Hrvaškem, v Avstriji, na Finskem, Švedskem, v Belgiji, Grčiji, Severni Makedoniji in Švici. V Sloveniji prvega potrjenega primera okužbe še nismo zabeležili.