Hrbtenica

Poskrbimo za zdravje na delovnem mestu

T.D.
22. 2. 2020, 20.30
Deli članek:

Minuta gibanja vsakih dvajset minut ali pet minut na uro; vse se sešteva in ne pomeni izgube časa, ampak boljše počutje in večjo učinkovitost.

profimedia
Po daljšem delu si lahko vzamemo daljši odmor za vadbo.

Ste vedeli, da je 38 odstotkov poklicnih bolezni posledica gibalnih motenj? Skoraj ne glede na vrsto dela so najbolj obremenjeni deli telesa pri vseh podobni, najbolj izpostavljena je hrbtenica in šele nato nekateri večji sklepi, kot so kolki, kolena in ramena.

Odmori naj bodo dejavni

Podatek, da so ljudje, ki so zaposleni za krajši delovni čas, gibalno bolj zdravi in imajo veliko manjšo verjetnost za debelost, govori sam po sebi. Dolgotrajno delovno rutino moramo čim večkrat prekiniti, vsaj toliko, da se pretegnemo in sprehodimo. Pomembna je sprememba položaja. Če dolgo sedimo, moramo vstati, in če dolgo stojimo, se je dobro vsake toliko usesti. Zato naj bodo odmori čim dejavnejši, četudi si zanje vzamemo le pet minut. 

Več dela, daljši odmor

Vaje za moč so lahko počepi ali hoja po stopnicah. Naši pripomočki pa miza, stol ali kaj drugega, kar imamo pri roki. 

Po daljšem delu si lahko vzamemo daljši odmor za vadbo, ki naj zajame ogrevanje, dihalne vaje, premike kože, raztezanje, aerobne vaje ali vaje za moč, zaključno raztezanje in sprostitev. Če poslušamo o pilatesu, stabilizaciji trupa in podobnem, to marsikoga odvrne od vadbe, saj se mu zdi vse skupaj prezapleteno. A za nas je dobro že, če trikrat premaknemo nogo. Ogrevanje je lahko lahek tek ali razgibavanje sklepov. Vaje za moč so lahko počepi ali hoja po stopnicah. Naši pripomočki pa miza, stol ali kaj drugega, kar imamo pri roki.

Pobožajmo se

Poleg običajnih razteznih vaj poskusite tudi s premikanjem kože, kar je poenostavljen izraz za miofascialno terapijo ali mehkotkivno manipulacijo. Če se udarimo v koleno, je naš prvi naravni odziv, da koleno pobožamo. S premikom kože spodbudimo kožne receptorje in tako zmanjšamo bolečino. Hkrati omogočimo, da se malo bolj prekrvavi in hitreje obnovi. Večina manualnih terapij deluje prav prek kože in s tem spodbuja spremembe v telesu ter boljše počutje. Ne nazadnje se tudi spremembe v telesu dostikrat odrazijo na koži, na primer slabo počutje z bledico.