BOLI IN ŽULI

Kurje oko: zakaj nastane in kako ga lahko pozdravimo

T.D.
22. 2. 2020, 16.20
Deli članek:

Kurje oko je izraz, ki vam zagotovo ne vzbuja prijetnih občutkov, zlasti v povezavi s stopali. Gre za neprivlačno nadlogo, ki je lahko zelo boleča.

Dreamstime
Sprva lahko opazite zgolj blago rdečico, ki je na dotik boleča.

Vzrok za nastanek nadležnih očes pravzaprav tiči v obrambi organizma. Odebeljena koža se namreč pojavi zato, da bi zaščitila občutljivo povrhnjico na predelih, kjer se ta drgne ob trd material, še posebno če gre za kožo tik ob kosti (na prstih). Iz poroženelih celic se pod kožo oblikuje trnu podoben tujek stožčaste oblike, ki lahko prodre vse do spodnjih plasti kože. Sprva lahko opazite zgolj blago rdečico, ki je na dotik boleča, nemalokrat se pojavijo tudi žulji.

Zakaj nastane kurje oko

Pretesna obutev, nošenje čevljev s peto, nepravilna obremenitev stopal, čezmerna teža in trenje zaradi ortopedskih nepravilnosti okostja ter tudi večurna prisilna drža pri opravljanju stoječega dela so najpogostejši vzroki za nastanek kurjega očesa.

Zakaj tako zelo boli

Ker so spodnje plasti kože prepredene z živci, vam lahko to povzroča sila neprijetne bolečine. Kurje oko lahko namreč postane trše in bolj odebeljeno, njegovo vraščanje v globino kože pa povzroči boleče pritiskanje na živec.

Vrste kurjih očes

Kurja očesa se lahko pojavijo kjerkoli na stopalu, denimo na peti, stopalnih blazinicah, še najpogosteje pa na stranskih delih prstov. Oblikujejo se lahko naslednje poroženele zatrdline: trdo kurje oko – manjši predel debelejše poroženele kože s trdim središčem, mehko kurje oko – tanjša poroženela površina, ki se pojavi med prsti na nogah, zrnato kurje oko – skupek trde kože, ki objema majhen čep; pojavi se samo na stopalih.