Zdravje

Privoščite si zdrave obroke z avokadom

Z.F.
15. 2. 2020, 16.59
Deli članek:

Avokado je vir številnih esencialnih kislin in zdravih maščob, zato ga je vredno umestiti na jedilnik. Tega ni treba poudarjati, a pogosto ne vemo, kako bi ga umestili na jedilnik. Preizkusite naslednje recepte.

Dreamstime
Zaradi maščob lahko avokado uporabite tudi v receptih, kjer potrebujete majonezo, in tako pripravite zdravo različico. solata s piščancem in avokadom: Solata bo neprimerno bolj nasitna, če boste vanjo dodali avokado

Temno zelen ali skoraj črn sadež, ki v svoji notranjosti skriva mehko, bledo rumeno sredico vsebuje kar 25 esencialnih hranil, vitamine A, B, C, E in K ter minerale, kot so baker, železo, fosfor, magnezij in kalij. Bogat je s prehranskimi vlakninami, beljakovinami in fitokemikalijami, ki nas varujejo pred različnimi boleznimi. Pomaga pri zniževanju holesterola, nadzoruje krvni tlak, skrbi za zdrave oči, pomaga pri uravnavanju sladkorja v krvi in še bi lahko naštevali, zato naj se nujno znajde na naslednjem seznamu sestavin, ki jih potrebujete iz trgovine.

Avokado za zajtrk

Izjemno nasiten in zdrav obrok boste zaužili, če si boste pripravili avokado z jajcem. Lahko ga dodate v ponev, medtem ko cvrete jajca, lahko ga uživate surovega, lahko ga pretlačite, pokapljate z nekaj limone, posolite in popoprate. Odlično se poda tudi na polnozrnat toast namesto masla. Tako boste telo oskrbeli z zdravimi maščobami, beljakovinami, vitamini in minerali že navsezgodaj. Lahko pa meso avokada pretlačite skupaj z jajcem, malce posolite in zapečete kar v olupku.

Alternativa majonezi

Odlična in zdrava alternativa majonezi je lahko avokado, saj je pretlačen podoben strukturi majoneze. Maščobe v avokadu bodo poskrbele za podobno konsistenco, zato v receptih, kjer potrebujete majonezo, vzemite enako mero pretlačenega avokada.

Izboljšajte solate

Če hujšate ali si želite pripraviti zdrav in nasiten obrok na hitro, so solate odlična rešitev. Zeleni solati dodajte drugo poljubno zelenjavo, kot so koruza, korenje, redkev ... Nikar ne pozabite na avokado, morda dodajte jajce ali popečeno meso in si tako pripravite zdrav ter nasiten obrok.

Uporaba pri peki

Avokado lahko uporabite tudi pri peki namesto jajc, masla ali olja. Tako boste recept za pripravo slaščic preprosto naredili bolj zdrav, okus pa zaradi tega ne bo trpel. Če boste avokado uporabili namesto masla ali olja, upoštevajte razmerje 1 : 1. Če boste avokado uporabili namesto jajca, pa boste potrebovali tri žlice pretlačenega avokada, da boste zadostili enemu jajcu.