SMO VARNI?

Najpogostejše spolno prenosljive bolezni

T.D.
15. 2. 2020, 12.01
Deli članek:

S herpesom na genitalijah se sreča vsak tretji Slovenec, okužbo s humanim papilomavirusom pa ima vsaj polovica spolno aktivnih ljudi.

Revija Maja
Od 100 virusov HPV je 40 takšnih, ki povzročajo spremembe na sluznici.

Okužba s humanim papilomavirusom je najpogostejša pri mlajših od 25 let. Večina ljudi, ki so nosilci spolno prenosljive bolezni, zanjo lep čas ne ve (ali sploh ne izve!), saj jim virus ne povzroča posebnih težav, takšna nevednost pa je lahko včasih smrtno nevarna. Protivirusnih zdravil še niso iznašli, poznamo le kreme in pršila, ki tegobe ob izbruhu bolezni blažijo.

Kaj je treba vedeti o herpesu na genitalnem predelu

Povzroča ga virus herpes simpleks tipa 1, vse pogosteje pa tudi virus herpes simpleks tipa 2, ki sicer povzroča izpuščaj na ustnicah. Okuženih je več žensk kot moških, saj je bolj verjetno, da se okužba prenese z okuženega moškega na žensko kot pa z okužene ženske na moškega. Virus lahko okužena mati med porodom prenese na otroka, zato je jemanje protivirusnih zdravil v zadnjih tednih nosečnosti zelo pomembno. Znaki okužbe, ki jo je najlažje stakniti v času zagona bolezni, so mehurčkasti izpuščaji na nožnici ali penisu, lahko tudi vročina, slabo počutje in povečane bezgavke. Iz tri do pet milimetrov velikih mehurčkov, ki jih pri veliko bolnikih napovedo slabše počutje, ščemenje oziroma srbečica, nastanejo majhne razjede, ki se zdravijo od nekaj dni do dva tedna. Huda oblika okužbe poteka celo s pljučnico, hepatitisom in meningoencefalitisom.

Kaj bi morali vedeti o genitalnih bradavicah

Za preprečevanje širjenja okužbe s HPV in z genitalnim herpesom veljajo povsem enaki ukrepi: zvestoba enemu partnerju, ki ni okužen, ali spolna vzdržnost oziroma uporaba kondoma. 

Povzročajo jih humani papilomski virusi (HPV), vendar ne kar vsi. Od približno sto virusov HPV je takšnih, ki povzročajo spremembe na sluznici, okoli 40, tudi te pa delimo na visokorizične in nizkorizične. Dolgotrajna okužba z visokorizičnimi HPV vodi v predrakave spremembe druge in tretje stopnje in v raka materničnega vratu, ženskega zunanjega spolovila, nožnice, zadnjika, lahko pa tudi penisa. Okužba z nizkorizičnimi HPV pa je povezana z nastankom genitalnih bradavic. Večina okužb s HPV je prehodna in ne povzroča nobenih težav, tako kot z virusom herpesa pa se tudi s HPV lahko okužimo, čeprav partner nima nobenih znakov okužbe. In tako tudi za preprečevanje širjenja okužbe s HPV veljajo povsem enaki ukrepi: zvestoba enemu partnerju, ki ni okužen, ali spolna vzdržnost oziroma uporaba kondoma. Tudi za okužbo z genitalnimi bradavicami protivirusnega zdravila še ni na voljo, zdravite lahko le neprijetne spremembe na koži, ki so ravno tako vzrok socialne stigmatizacije. Kreme, ki jih predpiše zdravnik, lahko nanesete sami, če so neučinkovite, pa vam bo ginekolog predlagal kirurško zdravljenje.