Limonska trava

V preprostosti skriva moč in zdravi celo raka

Z.F.
2. 2. 2020, 17.32
Deli članek:

Za limonsko travo ste zagotovo že slišali. Če ne kje drugje, je pogosta sestavina pri čajih in v receptih za pripravo azijske hrane. A gojimo jo lahko tudi pri nas, naj povemo še, da jo odlikujejo številne zdravilne učinkovine.

Dreamstime
Limonska trava niža koncentracijo krvnih maščob in niža holesterol. Preprečuje tudi različne srčne bolezni, med njimi tudi arteriosklerozo

Na prvi pogled limonska trava spominja na ozkolistno travo, ki jo najdemo na slovenskih travnikih. A naj povemo, da gre za izredno aromatično zelišče, ki prihaja sicer s tropskih območij in ponuja široko paleto zdravilnih koristi. Kot omenjeno, jo pogosto najdemo v receptih za pripravo azijske hrane, kjer je nepogrešljiva začimbnica, a ajurvedski zdravilci jo skorajda kujejo med zvezde, saj slovi po svojih antibakterijskih, antiglivičnih in protimikrobnih lastnostih.

Dreamstime
Posušeno uporabite za pripravo čaja, ki sprošča in pomirja.

Izjemna moč

Limonska trava velja za skladišče številnih esencialnih hranil, je vir esencialnih vitaminov, kot so vitamini A, skupina vitaminov B, folata in vitamina C, esencialnih mineralov, kalija, kalcija, magnezija, fosforja, mangana, bakra, cinka in železa. Vsebuje pa tudi antioksidante, glikozide in kavne kisline. Kot glavo sestavino sicer navajajo citral, ki ima antiglivične in antimikrobne lastnosti. Vonj pa spominja na limono, po čemer je limonska trava dobila tudi ime. Ne smemo pa pozabiti na izjemno močne antioksidante, ki jih najdemo v limonski travi. Ti ščitijo celo pred bakterijo Staphylococcus aureus, ki je odporna proti antibiotikom ter pomaga pri uravnavanju optimalne ravni holesterola. Redno uživanje limonske trave pomaga tudi pri sladkorni bolezni tipa dve, raku in v času razstrupljanja telesa. V aromaterapiji se uporablja proti utrujenosti, tesnobi in zoper neprijeten telesni vonj.

Dreamstime
Nepogrešljiva je v kuhinji, sploh pri pripravi težkih jedi. Lahko jo uporabite svežo ali zmleto v prah.

Bolezni dihal

Nepogrešljiva je v času prehladnih obolenj, saj v limonski travi najdemo tudi visoko vsebnost vitamina C. Ajurveda jo priporoča pri zdravljenju kašlja in prehlada, lajša pa tudi simptome gripe in respiratornih obolenj. Niža vročino in spodbuja potenje.

Dreamstime
Nepogrešljiva je v ajurvedski medicini, kjer jo uporabljajo v aromaterapiji in predvsem v terapevtske namene.

Težave prebavil

Limonska trava je koristna tudi pri preprečevanju bolezni prebavil. Koristi pri zdravljenju želodčnih razjed in pomaga pri stimulaciji črevesja ter proti driski. V prehrani svetujejo njeno uporabo predvsem pri pripravi težke in mastne hrane, saj bo pospešila in razbremenila presnovo ter preprečila občutek težkega želodca in napihnjenosti.