Eterično olje

Velika zdravilna moč v majhnih kapljicah

T.D.
2. 2. 2020, 14.58
Posodobljeno: 2. 2. 2020, 15.08
Deli članek:

Protibolečinsko delovanje dosežete z nanosom razredčenega eteričnega olja na kožo. Brez skrbi – to bo skozi kožo prešlo tudi v krvni obtok in prek tega do telesnih organov.

Dreamstime
Eterična olja proti bolečinam uporabljajte z nanosom na kožo.

Eno izmed najmočnejših eteričnih olj za odganjanje tenzijskega glavobola je olje poprove mete. Japonci so že pred 2000 leti zapisali, da mentol učinkuje kot anestetik. Z meto si lahko pomagamo pri različnih bolečinah, vendar je njeno delovanje odvisno predvsem od uporabljene količine in koncentracije. Mentol iz poprove mete deluje kot zunanji analgetik, vendar le če ga uporabimo v visokih koncentracijah. V nemški dvojno slepi s placebom kontrolirani študiji (ne zdravnik ne sodelujoči ne vedo, kdo prejema zdravilo in kdo placebo; to določi naključje)so dokazali, da 10-odstotno eterično olje poprove mete v alkoholni raztopini znatno zmanjša tenzijski glavobol že po 15 minutah. V študiji, v kateri je sodelovalo 41 ljudi, starih od 18 do 65 let, so olje mete nanašali na čelo in senca v štirih intervalih po 15 minut. Če meto uporabimo v nižjih koncentracijah, bomo deležni predvsem njenega pomirjevalnega in hladilnega učinka.

Žolčni glavobol

Drugače od tenzijskega glavobola tega čutimo predvsem v zatilju (na točkah, kjer se lobanja stika z vratnim delom hrbtenice) in pod obrvmi. Imenujejo ga žolčni, ker se pojavlja na točkah, ki so na meridijanu žolčnika, in nakazuje, da je tam nastal zastoj energije. Od aromatičnih rastlin so na tem področju dokazali učinkovito delovanje limonske trave, majarona, sivke in origana. Vse te rastline sproščajo mišice v prebavilih in posledično pomagajo tudi pri glavobolih, ki jih povzroča napetost prebavil. Eterična olja nanašajte na točke na glavi, ki so povezane z meridijanom žolčnika (vtirajte jih v predel na stičišču glave in vratu ter na sence).

Išias ter bolečine v križu in mišicah

Iranski znanstveniki so v raziskavi, opravljeni leta 2003, potrdili, da so protivnetni in analgetični učinki lovorjevega olja primerljivi z nekaterimi znanimi analgetiki in nesteroidnimi sintetičnimi zdravili. Za masažo uporabljajte po deset kapljic eteričnega olja v 100 ml osnovnega olja. Če ugotovite, da vam dobro dene, lahko koncentracijo počasi povečate. Še boljše rezultate dosežete, če boleči predel najprej namažete z maceratom šentjanževke (cvetovi, namočeni v olju). Šentjanževkino olje že samo po sebi deluje pomirjevalno in protibolečinsko. Še posebno učinkovito je pri zdravljenju vnetja živcev. Ko na to podlago vtrete še kakšno kapljico eteričnega olja lovorja ali rožmarina (kemotip kafre), dosežete zelo močan protibolečinski učinek. Podobno učinkovito je, če na boleči predel najprej nanesete tinkturo arnike, potem pa vtrete še macerat šentjanževke.

Zobobol

Na tem področju je najbolj preizkušeno delovanje nageljnovih žbic ali klinčkov. Zanje je značilno, da bolečino rahlo otopijo in omrtvičijo boleči predel, obenem pa zmanjšajo vnetje, saj so zelo močan antioksidant in hkrati (preverjeno) protibakterijska snov. Uporabite eno kapljico olja oziroma klinček ali dva. Če imate težave z zobom, je najbolje kapljico eteričnega olja nanesti na košček vate ali palčko za ušesa ter potem s to pritisniti ob zob ali jo pritrditi s prežvečeno žvečilko, da delovanje čim bolj lokalizirate. Eterično olje nageljnovih žbic omrtviči živčne končiče, in če se boste tega predela dotikali z jezikom, lahko tudi ta izgubi občutljivost.