Kumina

Izboljšajte prebavo in pozdravite putiko

Z.F.
2. 2. 2020, 12.30
Deli članek:

Kumina je prišla v Evropo v 12. stoletju in hitro zaslovela kot začimbnica, uporabljali pa so jo tudi v kozmetične in zdravilne namene. Danes jo uporabljamo za pripravo mesa, v zdravilstvu pa pomaga blažiti vetrove in napenjanje.

Dreamstime
Kumina deluje antibakterijsko in pospešuje procese razstrupljanja v jetrih. Nepogrešljiva je tudi v času shujševalnih diet in prehladnih obolenj.

Kumina velja za eno najstarejših začimb na našem ozemlju. Najdena je bila že med izkopaninami iz kamene dobe, v koliščarskih naseljih ob Bodenskem jezeru. Dobro so jo poznali tudi v Egiptu, starem Rimu, Grčiji … Kumini so pripisovali magično moč. Verjeli so, da varuje pred čarovnicami in nezvestobo, zato so jo pogosto uporabljali pri sestavi najrazličnejših ljubezenskih napojev. Uporabni deli rastline so listi, korenine in posušena semena.

Dolg seznam koristnih lastnosti

V zdravilne namene se po navadi uporabljajo zgolj semena. Kumina uspešno preganja vetrove in blaži neprijetne krče v prebavnem traktu, pomaga tudi pri blaženju driske. Pri želodčnih krčih in napenjanju svetujemo, da dobro prežvečite nekaj semen, tako se bo sprostilo eterično olje in hitro opravilo s težavami, ki vas pestijo. Lahko pa pripravite tudi poparek, ki ga uživate trikrat dnevno po eno skodelico. Deluje antibakterijsko in pospešuje procese razstrupljanja v jetrih. Nekoč so jo uporabljali zoper gliste, trakuljo in druge črevesne parazite in tudi za izboljšanje zadaha. V ruski medicini kumino uporabljajo pri alkoholizmu, saj pomaga pri regeneraciji jeter in hitrem razstrupljanju organizma. Koristna je tudi pri zdravljenju putike in revme, saj pospešuje izločanje urina in sluzi.

Dreamstime
Cvet kumine.

Kuminovo olje

Kuminovo olje deluje fungicidno, zato je izjemno koristno pri težavah z glivicami. Zmanjšuje edeme in deluje protivnetno. Domači zdravilci priporočajo kuminovo olje v času prehladov in vnetjih dihalnih poti. Olje se nežno vtira v predel pljuč in tako pomaga pri lajšanju izkašljevanja. Uničuje tudi trdovratno želodčno bakterijo Helicobacter pylori in velja za zelo učinkovito alternativo ter celo prekaša nekatera zdravila.