Zdravje

Uporabne zvijače za boj s stresom

T.D.
28. 12. 2019, 10.37
Posodobljeno: 28. 12. 2019, 13.38
Deli članek:

Sprostite se na ukaz - to je sicer protislovje, a deluje. Z določenimi vajami se lahko zelo hitro znebite napetosti. Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov.

Profimedia
Če prepoznate napetost, se ji lahko uprete, jo preprečite in nadzorujete.

Če dolgo vztrajate za pisalno mizo ali volanom, ste vse bolj napeti. Če prepoznate napetost, se ji lahko uprete, jo preprečite in nadzorujete. Vsako uro v prisilni drži preverjajte kritična območja telesa, da se lahko še pravočasno razgibate in pretegnete.

Zdrsnite v sproščenost

Simbolično se znebite balasta: lezite na hrbet, noge naj bodo narazen, in globoko dihajte. Pri naslednjem vdihu skrčite nogo in jo potegnite k prsnemu košu. Nato jo spet iztegnite. Predstavljajte si, da pri tem ves nakopičen stres in negativne misli zdrsnejo iz telesa. Ponavljajte izmenično z levo in desno nogo, dokler se ne sprostite.

Hitro do moči

Vzdržljivostna vadba nas dolgoročno naredi odporne proti stresu. Nič ni narobe, če telovadite zvečer po službi – naredite toliko sklec ali poskokov, kot jih zmorete. Sledi naj kratek premor, nato vse skupaj še enkrat ponovite. Potem lezite, zaprite oči – in breme dneva naj pade z vas. Pomnite, da boste z vsako ponovitvijo pozitivnega prepričanja bolj verjeli, da je to res. Tako lahko na primer »to mi ne leži« reprogramiramo v »to bom že zmogel«. Takšen pogled vas ne le približa ciljem, ampak lahko tudi zmanjša raven stresa.

Dihanje v kvadratu

Vaja pomaga, da se pomirite in uredite svoje misli. Pri vdihu štejte do tri. Predstavljajte si črto, ki teče od spodaj navzgor. Nato zadržite sapo in spet štejte do tri. Navidezna črta naj bo pravokotna na stranico. Izdihnite – ena, dve, tri. Naslednja črta vodi navzdol. Premor – ena, dve, tri. Zadnja črta sklepa kvadrat. Z vsakim vdihom pa ste mirnejši.