Zdravje

Ingver odpravi slabost in prehladna obolenja

Z.F.
25. 12. 2019, 15.47
Deli članek:

Ingver je zlasti v zimskih dneh nepogrešljiva začimba. Če nas zebe, nas hitro pogreje; če se nas loteva prehlad, pa nas hitro pozdravi. Dobro bi ga bilo vključiti v jutranje kosmiče, saj bo izboljšal prebavo in okrepil imunski sistem.

Profimedia
Privoščite si ingverjev čaj in odpravite številne tegobe.

Ingver je skoraj vsestranska začimba, ki je nepogrešljiva tako v praznični kuhinji kot pri pripravi mesnih in drugih jedi, nepogrešljiv pa je tudi v ljudskem zdravilstvu. Dokazano ima vrsto dobrih učinkov: krepi imunski sistem, izboljšuje prebavo, pomaga v času slabosti in črevesnih krčev.

Najdragocenejše učinkovine ingverja se nahajajo v eteričnih oljih, ki jih vsebuje. Poleg eteričnih olj vsebuje še beljakovine, škrob, encime, maščobne kisline, rudnine (kalcij, kalij, fosfor) in vitamine, med katerimi izstopata predvsem vitamin A in niacin.

Prehladna obolenja

Ingver je odlično zdravilo, če vas muči vneto in boleče grlo. Svetujemo, da si pripravite ingverjev čaj. Olupite za palec veliko koreninico, jo narežite na kolute in prelijte z vročo vodo. Nato pustite deset minut in počasi srkajte. Svetujemo, da kolute poberete iz čaja, sicer bo pridobival na ostrini in ga boste proti koncu dneva le s težavo popili. Ingver bo poskrbel za krepitev imunskega sistema in obenem, da se vam bo nos hitreje odmašil.

Pomoč pri slabosti

Čeprav mame v primeru slabosti priporočajo žvečenje kumine in mete, lahko poskusite tudi z ingverjem. Ta velja v azijskih državah za ljudsko živilo, ki odpravlja prebavne motnje in vnetja ter preprečuje slabost. Pomagal naj bi celo pri slabosti, ki nastopi zaradi nosečnosti, in pri potovalni slabosti. Povrnil naj bi tudi apetit.