Več kot pet odstotkov

Sploh veste, kako lahko ugotovite, ali imate zamaščena jetra?

T.D.
14. 12. 2019, 20.12
Deli članek:

Ko gre za čezmerno kopičenje maščob v jetrih, in sicer ko delež maščob preseže pet odstotkov sestave jeter, govorimo o zamaščenih jetrih.

Dreamstime
Bolečina je zbadajoča in izjemno neprijetna.

Čeprav šele krvne preiskave razkrijejo težave z jetri, lahko tudi sami prepoznamo znake, ki to nakazujejo, čeprav se pokažejo šele, ko bolezen napreduje. Bolečine v trebušnem predelu so eden izmed prvih znakov, da z jetri nekaj ni v redu. Bolečina je zbadajoča in izjemno neprijetna.

Tudi nenehne prebavne motnje, kot so vetrovi, občutek slabosti in razdražen želodec, so lahko simptomi zamaščenih jeter. Zatečenost nog in boleč trebuh prav tako nakazujeta zamaščenost jeter. Ali pa huda utrujenost, ki se ji kmalu pridružijo tudi težave z zbranostjo in občutki zmedenosti ter nezanimanje za priljubljene dejavnosti. Če je vaš urin, ne le jutranji, temnejši, lahko posumite na težave z jetri. Značilne so težave s kožo, kot sta srbečica in pordela koža. Pozorni bodite tudi na porumenelost kože, nohtov ali celo beločnice, ki nakazuje, da je bolezen napredovala v cirozo jeter.