Raziskava

Rak prostate: odgovor leži tudi v genetskih mutacijah

A.S.
5. 11. 2019, 13.48
Deli članek:

Moški z določenimi genetskimi mutacijami so podvrženi večjemu tveganju za razvoj raka prostate, ugotavljajo znanstveniki.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

Britanski znanstveniki z Inštituta za raziskovanje rakavih bolezni (Institut of Cancer Research) so izpostavili, da bi vsakoletne laboratorijske preiskave krvi pripomogle k takojšnjemu odkrivanju tumorjev, ki jih je v zgodnji fazi lažje pozdraviti. Predvsem pa bi zdravniki tako lahko ugotovili, ali imajo pacienti genetsko napako. Kar pri 1 od 300 Britancev naj bi namreč prišlo do dedne mutacije v genih BRCA2. Čeprav tovrstne genetske spremembe same ne vodijo v razvoj rakave bolezni, pa je ogroženost za nastanek raka pri nosilcih mutiranih genov BRCA zelo velika.

BRCA 2 mutacije so enake genetske napake, ki povečajo tveganje za razvoj raka dojk in materničnega vratu pri ženskah.

Vrednosti prostatičnega specifičniga antigena PSA so pri pacientih, ki so zboleli za rakom prostate, višje, vendar pa to kot izpostavljajo medicinski strokovnjaki, ni dovolj zanesljivo pri diagnosticiranju bolezni. Rezultati vrednosti PSA encima, ki ga izločajo celice prostatičnih žlez, zgolj povedo, da na prostati prihaja do določenih sprememb. Dr.Matthew Hobs iz britanske neprofitne organizacije Prostate Center je zato izpostavil:»Razmišljamo lahko o tem, da bi pri vseh moških pregledali dedne mutacije v genih Brca2«. Strinjala se je tudi profesorica Ros Eles, ki je za britanski časnik BBC povedala: »Naša raziskava je pokazala, da so moški z dedno mutacijo BRCA2 podvrženi kar dvakrat večjemu tveganju, da bi zboleli za rakom prostate«.