RIBE

Mediteranska dieta še boljša z rdečim vinom

T.D.
9. 11. 2019, 12.16
Posodobljeno: 9. 11. 2019, 21.39
Deli članek:

Dieto z obilo zelenjave, ribami in olivnem oljem poznajo tudi otroci, manj pa je znana nadgraditev takšne prehranjevalne piramide z vsakodnevnim kozarcem rdečega vina.

Dreamstime
Za novo mediteransko dieto velja, da se je treba občasno odpovedati ogljikovim hidratom v obliki kruha ali riža in jih nadomestiti z rdečim vinom.

Po zaslugi številnih antioksidantov iz rujne kapljice, med katerimi igra vodilno vlogo resveratrol, boste hujšali hitreje, kot se mošt spreminja v vino, kar v številkah pomeni do štiri kilograme tedensko, obenem pa tudi uredili krvni sladkor, tlak in holesterol.

Zakaj rdeče vino?

Raziskava, v kateri je sodelovalo 50 tisoč žensk, je dokazala, da je tveganje, da se bodo zredile, manjše pri ženskah, ki si privoščijo nekaj kozarčkov vina tedensko, kot pri tistih, ki sploh ne pijejo alkohola. V tvegani skupini so le tiste ženske, ki popijejo več kot dve merici alkohola na dan. Kozarček rujnega torej lahko celo pripomore k vitkejši liniji, saj alkohol pospešuje presnovo, poleg tega pa pozitivno vpliva na delovanje hormonov. Najbolj vpliva na hormone lakote resveratrol, antioksidant, ki ga najdemo le v rdečem grozdju oziroma rdečem vinu. Ženske, ki popijejo po en kozarec rdečega vina večino dni v tednu, imajo tudi najnižjo raven inzulina, hormona, ki povzroča trebušno debelost. Seveda prav vse alkoholne pijače niso »dietetične«. Nekatere, denimo koktajli in pivo, so prave kalorične bombe. Pina colada zaseda nehvaležno prvo mesto, saj ima več kot 400 kalorij. V kozarcu rdečega vina pa je le okoli 80 kalorij, kar je manj kot v rezini kruha.

Oblikujte svoj meni

Zaužijete lahko največ do 30 miligramov ogljikovih hidratov dnevno, solate oziroma rahlo prekuhane zelenjave lahko pojeste v neomejenih količinah, ljubitelji rib si skrinjo napolnite z morsko in rečno hrano, dovoljene so tudi konzervirane ribe. Popijte obilo vode, pri pripravi pa si dajte duška z začinjanjem, k ribam se podajo bazilika, timijan in limonin sok. Ko dosežete želeno težo, lahko takšen režim prehranjevanja nadaljujete; še naprej dajajte prednost ribam, med olji naj še naprej kraljuje olivno, sem in tja pozobljite pest oreščkov, predvsem pa uživajte ob skledah sveže zelenjave in občasno kakšnem sadežu. Jedilniku lahko postopno dodate kakšno rezino kruha ali kos sadja več.