Timijan uporabljamo načeloma v kulinariki, a naj povemo, da je še kako koristen tudi v zdravilne namene. Velja za močno, a preprosto zelišče, ki ga lahko uporabite tudi pri razstrupljanju. Je tudi odličen spodbujevalec imunskega sistema, saj spodbuja nastajanje eritrocitov ter povečuje odpornost proti virusom in bakterijam.

Vonj po limoni

sušen timijan
Profimedia
Sušeni timijan uporabljamo tako v kulinariki kot v zdravilstvu, pri čemer služi zoper prehlade in želodčna obolenja

Timijan ali materino dušico poznamo v obliki grmičkov, ki lahko zrastejo tudi do pol metra visoko. Stebla so navadno olesenela, listi pa ozki, dlakasti in temno zelene barve. Že maja preseneti z rožnatimi cvetovi, ki ostanejo vse do pozne jeseni. Po vonju spominja na limono, medtem ko je svež po okusu precej grenak. Če obiramo vrtni timijan za sprotno uporabo, zmeraj režemo liste in zgornje dele poganjkov, medtem ko pri poljskem nabiramo celo cvetočo zel.

Svež ali sušen

Obrezujemo ga lahko skozi vse leto, a največ koristnih spojin vsebuje maja, tik pred cvetenjem. Če ga ne bomo takoj porabili, ga lahko zvežemo v šopek in obesimo na temno ter zračno mesto, kjer se bo v dobrem tednu dni posušil. Sušimo ga lahko tudi v sušilniku, a pazimo, da temperatura ne presega več kot 40 stopinj Celzija, sicer bomo zmanjšali količino eteričnega olja.

timijan obrez
Profimedia
Nedavne študije so pokazale, da izvleček timijana bistveno zmanjša srčni utrip, kar pomeni, da je izjemno koristen za ljudi s povišanim krvnim tlakom. Pomaga pa tudi nižati raven holesterola v krvi

Preženimo prehlad

Timijan je izjemno učinkovit v času prehladov in trebušnih viroz. V zdravilne namene ga navadno uporabljamo posušenega, v obliki čajev ali poparkov. V času trebušnih viroz in obolenj ga uporabljamo sedativno in preventivno, saj ima takojšnjo razkuževalno moč, enako koristen pa je tudi v času prehladnih stanj, pri okužbah dihal, astmi, oslovskem kašlju, pljučnici … V obliki čaja, ki ga pripravite iz žličke posušenega timijana in 350 mililitrov vrele vode, ga uživajte do štirikrat dnevno, pred jedjo.