Popolnoma naraven porces

Odpihnimo "vetrove"

T.D.
1. 11. 2019, 08.50
Posodobljeno: 1. 11. 2019, 10.23
Deli članek:

O črevesnim plinih in tegobah, ki jih ti povzročajo.

dreamstime
Živila, ki vsebujejo težko prebavljive sladkorje, povzročajo vetrove.

Vetrovi nastanejo, ko bakterije v črevesju fermentirajo težko prebavljive ali povsem neprebavljive ogljikove hidrate v hrani, bogati z vlakninami.

Vsak človek od 14- do 23-krat na dan izpusti vetrove, ženske nič manj kot moški, dobra novica pa je, da so večinoma brez vonja. A ker ne moremo vedeti, kakšne narave bo »golobček«, je sproščanje vetrov ob nepravem času zelo neprijetno. Da naše družabno življenje ne bi trpelo, upoštevajmo naslednje nasvete.

Ne pretiravajmo s kostanjem in fižolom

Fižol je zdravo škrobno živilo z obilo mineralov in vitaminov, ki pomaga odpraviti marsikatero zdravstveno tegobo, tudi zaprtje, enako velja za kostanj, vendar so njuna slaba plat vetrovi. Krivec je neprebavljivi sladkor, imenovan rafinoza, ki ga sicer vsebujejo tudi zelje, brstični ohrovt, brokoli in beluši. Znanih je še kar nekaj živil, ki vsebujejo težko prebavljive sladkorje in so zato poslastica za črevesne bakterije, ki izločajo pline, vendar se na hrano ljudje različno odzivamo. Preverimo torej, kaj škodi prav nam! Največ povzročiteljev vetrov je med hrano, bogato s fruktozo, kot so dateljni, grozdje, jabolka in hruške, pa tudi med hrano, ki vsebuje sorbitol, to so spet jabolka, hruške, breskve in slive.

Za prilogo naročimo riž

Vetrovi nastanejo, ko bakterije v črevesju fermentirajo težko prebavljive ali povsem neprebavljive ogljikove hidrate v hrani, bogati z vlakninami, zato načeloma velja prav neprijeten paradoks, da bolj ko je živilo zdravo, pa tudi shujševalno, več vetrov povzroča. Tudi med prebavljanjem jedi, ki vsebujejo veliko škroba, se pravi krompirja, testenin ali koruze, v debelem črevesu nastaja veliko plina, kar pa ne velja za riž, edino škrobnato živilo, ki se prebavi že v tankem črevesu.

Nad zgago s sodo?

Če si zgago blažimo z jedilno sodo ali antacidom, ki vsebuje natrijev bikarbonat, se nam to lahko prav smrdeče maščuje. Že pol žličke jedilne sode proizvede dovolj plina za en »vetrič«. Poskusimo z antacidom, ki vsebuje kalcijev karbonat, ali pa prosimo zdravnika za recept za zaviralec B2, ki zmanjšuje tvorjenje kisline.

Kaj pa, če so vzrok zdravila?

Več vetrov lahko sprostimo med jemanjem antibiotikov, če jemljemo zdravila za sladkorno bolezen, odvajala, zdravila za želodčni obvod, sredstva za pomoč pri hujšanju ali pri opuščanju kajenja. To je nekaj povsem normalnega in v tem primeru bo pač treba malce potrpeti. Zdravniki malo za šalo, malo zares pravijo, da zdravila brez kakšnega stranskega učinka po navadi tudi učinkovita niso. Roko na srce, uhajanje vetrov res ni nekaj najhujšega, kar se nam lahko zgodi.