Rak ustne vozline

Obisk zobozdravnika lahko reši življenje

T.D.
1. 11. 2019, 10.02
Posodobljeno: 1. 11. 2019, 21.24
Deli članek:

Vedite, da se vsaka sprememba ustne sluznice, še posebej če traja nekaj tednov, lahko razvije v raka. Ta je pogostejši pri moških.

Profimedia
Poznamo veliko dejavnikov, ki pripomorejo k nastanku in razvoju bolezni.

Vaš zobozdravnik vam lahko, če redno obiskujete njegovo ordinacijo, pravočasno odkrije raka ustne votline. Rak v ustni votlini sploh ni tako redek, saj ima petodstotni delež med vsemi rakavimi obolenji. Čeprav je ustna votlina dobro vidna, je diagnoza običajno prepozna, ker pacienti neredno hodijo na kontrolne preglede k zobozdravniku. Ko zobozdravnik raka potrdi, ima že polovica bolnikov zasevke raka drugod po telesu. In kakor ugotavljajo zobozdravniki, rak hitro napreduje, ker veliko pacientov sprememb v ustni votlini ne vzame resno.

Kako ga prepoznati?

Vedite, da se vsaka sprememba sluznice, še posebej če traja nekaj tednov, lahko razvije v raka. V začetni fazi ima rak videz rdeče ali bele lise, lahko je tudi majhna razjeda ali izrastlina. Na spodnji ustnici se lahko pojavi krasta. V napredovani fazi raka pa je videti že globoko rano z nepravilno površino, dvignjenimi robovi in trdim dnom. Opazite lahko tudi pravcato izrastlino.

Najpogostejša mesta bolezni

Polovica ustnih rakov izbruhne na jeziku, še posebej na stranskih robovih in spodnji strani jezika, pa tudi na dnu ustne votline, dlesni, sluznici na zobnem grebenu, obrazni sluznici ali nebu. Dvakrat pogosteje zbolijo moški, posebej ogroženi pa so moški po 40. letu starosti.

Vzroki

Poznamo veliko dejavnikov, ki pripomorejo k nastanku in razvoju raka v ustni votlini: tobak v vsaki obliki; kajenje pipe povzroča raka ustnega dna, kajenje cigar raka neba, kajenje cigaret pa raka jezika. Uživanje alkohola povzroča predvsem raka na spodnji ustnici. Raka lahko povzroči tudi draženje sluznice zaradi poškodovanih ali gnilih zob, neprimernih plomb ali protetičnih izdelkov, in nenazadnje tudi slaba ustna higiena ter različni virusi. Raka zdravijo kirurško, običajno skupaj z obsevanjem in kemoterapijo, vendar je uspeh odvisen od tega, kako zgodaj je bila bolezen odkrita.