Vitaminska bomba

Spoznajte moč v kislih kumaricah

Z.F.
10. 10. 2019, 21.17
Deli članek:

Zdaj ko smo večino pridelkov že pobrali z vrtov in poskrbeli za okusno ter zdravo ozimnico, je čas, da začnemo okušati sadove. Veste, da so kisle kumarice prava energijska in vitaminska bomba? Privoščite si jih brez slabe vesti.

Dreamstime
V kislih kumaricah se skrivajo številni probiotiki, vitamini in minerali, ki koristijo vašemu črevesju in skrbijo za vaše dobro počutje.

Kisle kumarice so kljub toplotni obdelavi izjemno bogate z antioksidanti, zmanjšujejo mišične krče in so odlični probiotiki, ki jih naše telo in prebavni sistem še kako potrebujeta. Naj omenimo, da odlično vplivajo tudi na zniževanje sladkorja v krvi.

Pomoč črevesju, koži in imunskemu sistemu

Fermentirana hrana, kot so kisle kumarice in kislo zelje, je odličen vir probiotikov, ki pomagajo pri delovanju črevesja, kažejo raziskave. Ugotovili so tudi, da probiotiki, ki jih zaužijemo s fermentiranimi živili, izboljšajo stanje nečiste kože, krepijo imunski sistem in naj bi zavirali možnost razvoja depresije. V procesu kisanja se sicer izgublja vitamin C, ostale sestavine, denimo vitamini skupine B in v maščobi in zelenjavi topni vitamin A ter vlaknine, pa se krepijo.

Vitaminska bomba

Kljub temu da fermentacija kumaram nekoliko spremeni sestavo in razmerje vitaminov, mineralov in drugih snovi, te še zmeraj ostajajo odličen vir vseh pomembnih hranil, ki jih ljudje potrebujemo za normalno delovanje. Strokovnjaki so ugotovili, da ena porcija,  kar je okoli 50 gramov, zadosti četrtini priporočenega dnevnega vnosa zelenjave.

Pitje tekočine zmanjšuje mišične krče

Strokovnjaki so ugotovili, da uživanje tekočine vloženih kumaric pomaga pri nadomeščanju elektrolitov, ki jih izgubljamo pri telesni aktivnosti. V tekočini je tudi veliko natrija, ki pomaga telesu zadrževati vodo in je zato primeren predvsem pri napornejših vadbah, medtem ko kalcijev klorid v tej tekočini olajša absorbcijo natrija in kalija. Že tretjina skodelice bo zadostovala, da boste v svoje telo vnesli zadosten del izgubljenih elektrolitov in se izognili mišičnim krčem.

Zoper rano na želodcu

Čir na želodcu se navadno pojavi zaradi premočnega izločanja želodčne kisline. Strokovnjaki so ugotovili, da kisle kumarice uspešno nevtralizirajo želodčne sokove in tako pomirjajo razdražen želodec ter ga zdravijo. Kisle kumarice pa so odlična rešitev tudi po prekrokani noči.