Divji kostanj zoper boleče hemeroide

T.D.
9. 10. 2019, 21.30
Deli članek:

Čaj iz cvetov je dobro znan po tem, da krepi telesno odpornost. Kopel iz divjega kostanja pomaga pri revmatičnih boleznih, ozeblinah, povečani prostati in tudi putiki.

Dreamstime
Mazila in kreme z izvlečkom divjega kostanja pomagajo pri hemoroidih, vendar moramo biti pri uporabi potrpežljivi

Divji kostanj poznamo predvsem kot do 35 metrov visoko okrasno drevo iz parkov z lepimi belimi cvetovi in zanimivimi listi, ki ščitijo pred soncem in hrupom. Njegovi plodovi niso užitni, kljub temu pa so jih v obdobjih lakote poskušali za hrano predelati tako, da so z dolgotrajnim prekuhavanjem iz njih odstranili grenke snovi.

Prvi iz narave za močnejše vene

V medicini uporabljajo semena v obliki tablet ali mazil predvsem za zdravljenje krčnih žil. Grenak escin iz plodov namreč krepi tonus v venskih stenah in zmanjšuje krhkost kapilar. Iz prevretka skorje so že pred sto leti začeli pripravljati obkladke zoper vročico in kožne bolezni. S poparki listov so blažili kašelj in astmo ter pripravljali kostanjevo moko, s katero so si pomagali tudi ob odprtih ranah, krvavih strdkih, ledvenem useku in protinu. Kopel iz divjega kostanja pomaga pri revmatičnih boleznih, ozeblinah, povečani prostati in tudi putiki. Mazila in kreme z izvlečkom divjega kostanja pomagajo pri hemoroidih, vendar moramo biti pri uporabi potrpežljivi.

Kostanjevo mazilo zoper hemoroide in krčne žile

Za približno 1 kg kostanjevega mazila potrebujete 100 g čebeljega voska, 2 dl olivnega olja, 2 dl mandljevega olja, 400 g palmine masti in 200 g plodov divjega kostanja. Kostanjeve plodove na drobno narežite ter dodajte palmino mast. Na ognju pražite od 10 do 15 minut in precedite. V drugi posodi stopite čebelji vosek, ki ste mu dodali olivno in mandljevo olje. Kostanjevo in oljno fazo združite še vroči in dobro premešajte. Pustite, da se mazilo ohladi, in mažite večkrat na dan.

Tinktura

Približno 20 svežih in zrelih kostanjev narežite in naribajte ter prelijte z litrom 70-odstotnega alkohola. Pustite stati dva tedna v temi in na toplem. Po dveh tednih precedite v temno stekleničko in jo dobro zaprite. Pred uporabo vsebino razredčite z enakim delom vode in jo uporabljajte v obliki oblog pri bolečih in oteklih nogah in vnetjih krvnih žil, vendar tonika ne smete uporabljati pri poškodovani koži. Za dolgotrajnejšo uporabo je primernejše kostanjevo mazilo.

Čaj iz listov divjega kostanja

Čajno žličko posušenih kostanjevih listov prelijte s skodelico vrele vode in pustite 10 minut, nato precedite. Čaj, sladkan z medom, raztaplja sluz in pomaga pri izkašljevanju.