Imunska obramba

Spremenite navade, okrepite odpornost

T.D.
12. 10. 2019, 09.15
Deli članek:

Delovanje vašega imunskega sistema je zelo odvisno od življenjskega sloga. Morda trenutno še zmorete takšen tempo, kaj kmalu pa bodo bolezni tu.

Thinkstock Photos
Če ste pod stresom daljše obdobje, lahko to načne vaš imunski sistem.

Najbrž ste opazili, da se bolj verjetno prehladite ali staknete kakšno drugo infekcijo takrat, ko niste dovolj naspani. Tudi študije na Univerzi v Chicagu kažejo, da če spite samo po štiri ure na noč šest dni zapored, imunski sistem proizvede za polovico manj protitelesc, kot jih na primer potrebujete, kadar vas napade gripa. Zato si privoščite dovolj spanja na noč (od 7 do 9 ur) in si tako okrepite imunski sistem in zdravje.

Brez telovadbe

Potrudite se redno in zmerno telovaditi. Privoščite si na primer vsaj 30 minut hitre hoje na dan in vaš imunski sistem bo deloval boljše.

Nezdravo prehranjevanje

Uživanje preveč sladkarij onesposobi imunske celice, ki nas branijo pred napadi bakterij. Ta učinek traja še vsaj nekaj ur po tem, ko ste pogoltnili vrečko bonbonov. Raje jejte več sadja in zelenjave (jabolka, kivi, citrusi, zelje, špinača, korenje), ki sta bogata s hranili (vitamin C, beta karoten in cink) za dobro delovanje imunskega sistema.

Vedno pod stresom

Naša imunska obramba je močno oslabljena, kadar smo pod stresom in večjimi telesnimi obremenitvami, zato je pomembno, da se znamo sprostiti. Pomoč pa lahko poiščemo tudi v tradicionalni medicini. Kompleksna kombinacija rastlinskih izvlečkov, mineralov in vitaminov krepi imunski sistem in telesu pomaga, da se učinkovito brani pred posledicami stresa. Stresne situacije se naučite čim bolj nevtralizirati: meditirajte, upočasnite tempo, posvetujte se o težavah z ljudmi, ki jim zaupate.

Izguba smisla za humor

Smeh je blagodejen, saj zmanjša raven stresnega hormona v telesu in okrepi nastajanje belih krvničk, ki se borijo proti vnetjem. V neki raziskavi so moškim dejali, da bodo čez tri dni gledali smešen videoposnetek. Že samo ta novica je zmanjšala stresne hormone v njihovem telesu in tako okrepila imunski sistem.

Prehranska dopolnila

Včasih traja nekaj časa, da slabe življenjske navade zamenjamo z dobrimi. Takrat nam lahko zelo pomagajo pri ohranjanju močnega imunskega sistema tudi naravna prehranska dopolnila. Lahko jih jemljemo nepretrgoma, saj ne povzročajo odvisnosti ali stranskih učinkov. Priporočajo pa jih vsem, ki so pod stresom ali jim primanjkuje energije, se počutijo izčrpani ali načrtujejo večji napor, pa tudi po vsaki antibiotični terapiji.