Zdravje

FOTO: Paralizirani 28-letnik lahko hodi s pomočjo zunanjega skeleta

R.T./STA
4. 10. 2019, 13.49
Posodobljeno: 4. 10. 2019, 13.53
Deli članek:

Francoz, ki je zaradi nesreče ohromel, lahko s pomočjo zunanjega skeleta, ki ga nadzirajo njegovi možgani, znova hodi.

Fonds de Dotation Clinatec
"Z mojim zunanjim skeletom jutri še ne morem domov, a sem že prišel do točke, ko lahko hodim. Hodim lahko, kadar hočem in se ustavim, kadar hočem," pravi Thibault.

28-letni Thibault iz Lyona je pred štirimi leti v nočnem klubu  padel z 12 metrov visokega balkona. Utrpel je poškodbo hrbtenjače, zaradi česar bil paraliziran od ramen navzdol.

"Ko se znajdeš v mojem položaju, ne moreš ničesar početi s svojim telesom..." pravi Thibault, ki se je več mesecev usposabljal za uporabo zunanjega skeleta oz. eksoskeleta, ki je v bistvu računalniški robot.

Signale v možganih je moral najprej vpreči tako, da so računalniško simulirani avatar nadzirali pri izvajanju osnovnih gibov, preden je lahko za hojo začel uporabljati zunanji skelet.

Zdravniki, ki so sodelovali pri študiji, so sicer opozorili, da bo trajalo še leta, preden bo naprava na voljo bolnikom. So pa hkrati poudarili, da bi lahko izboljšala kakovost življenja invalidov. 

Razkril je, da se je moral med večmesečnim usposabljanjem na računalniškem avatarju in video igri z ničle znova naučiti naravnih gibov. "Z mojim zunanjim skeletom jutri še ne morem domov, a sem že prišel do točke, ko lahko hodim. Hodim lahko, kadar hočem in se ustavim, kadar hočem."