Od sonca utrujeni koži in zaradi uporabe krem za sončenje zamašenim poram lahko odlično pomagate s paro. Če ji dodate še zelišča, boste kožo pomirili, očistili in hkrati še negovali. Parne kopeli so v zdravstvene in lepotne namene uporabljali že pred stoletji, na primer v ajurvedski medicini, kjer veljajo za alfo in omego razstrupljanja in sprostitve. Para pomaga odmašiti pore, odpravlja mozolje, dehidracijo in ogrce. V lepotnih centrih terapevti dostikrat uporabljajo paro kot del nege obraza, preden začnejo ročno čistiti pore. Seveda pa vam ni treba h kozmetičarki po to storitev. Parno kopel si lahko pripravite kar sami, povsem preprosto je, in to kar v zavetju svojega doma. Tako boste očistili kožo strupov in nečistoč, izboljšali prekrvitev kože, zato bo krvni sistem kožna tkiva lažje nahranil in odpeljal odpadke stran od kožnih celic. Poleg tega bo parna kopel tudi zmehčala površje kože in jo pripravila na boljše vsrkavanje hranilnih in vlažilnih snovi iz negovalnih krem.

Zeliščna para

Vse te odlične koristi lahko dosežete že samo z vodno paro, če ji dodate posušena zelišča, pa je učinek lahko še bolj terapevtski. Priporočamo naslednje.

Kamilica

Kamilica deluje pomirjevalno, protialergijsko in protimikrobno, odlična je za občutljivo kožo. Parni kopeli dodajte dve filter vrečki kamiličnega čaja in uživajte njene koristi.

Žajbelj

Žajbelj je močno antibakterijsko zelišče, ki čisti kožo. Odličen je za mastno kožo s cističnimi aknami. Parni kopeli dodajte polovico pesti posušenega žajblja.

Zeleni čaj

Pomaga blažiti škodo, ki jo povzroča UV-sevanje, prav tako poveča imunsko sposobnost kože. Parni kopeli dodajte eno filter vrečko zelenega čaja.

Domača parna kopel

In zdaj še recept, kako si sami pripravite parno kopel. Potrebujete lonec, večjo stekleno posodo, vodo, zelišča ali čajne vrečke po želji, veliko brisačo in majhno brisačo za obraz. Lonec napolnite z vodo in jo zavrite. Vrelo vodo prelijte v stekleno posodo in ji dodajte zelišča. Nagnite se nad dvigajočo se paro (približno 15 centimetrov nad skledo) in se pokrijte z veliko brisačo. Vztrajajte v tem položaju od pet do 10 minut, če imate občutljivo kožo, bo pet minut več kot dovolj. Po parni kopeli kožo nežno obrišite z brisačko in nanjo nanesite kakovostno vlažilno kremo.