Morda ste res tako goreč telovadni zanesenjak, da vas celo čistilke v fitnesu poznajo po imenu, vendar vseeno razočarano ugotavljate, da tudi nadčloveški trud v telovadnici ne rojeva želenih sadov. Vaša kondicija je še vedno šibka, mišice ohlapne, telesna teža previsoka. V tem primeru je vzrok lahko le eden – napačna izvedba vaj. Ta se ne izrazi le v neučinkovitosti, pač pa lahko vodi celo do poškodb.

Izpadni korak

Napaka: če med posameznim spustom z nogami naredite prekratek razkorak, povzročate nepotrebno napetost v kolenih. Ogrožene so kite in čez čas se lahko pojavi artritis. Popravek: naredite dovolj velik korak naprej – sprednja peta naj bo vsaj dve stopali pred zadnjim kolenom oziroma toliko, da sprednje koleno tvori pravi kot. Če med spuščanjem ugotovite, da si niste dali dovolj prostora, s sprednjo nogo rahlo podrsajte naprej.

Predklon stoje

Napaka: nenadzorovan predklon s celotno težo zgornjega dela telesa navzdol (v želji, da bi dosegli prste na nogah) predstavlja velik pritisk na hrbtenico. Popravek: raje sedite na tla in se z manjše razdalje spustite v predklon. Ta vaja je enako učinkovita kot stoječa, vendar veliko varnejša za vretenca.

Položaj deske

Napaka: pretiran dvig bokov v položaju diagonalne deske je napačna izvedba vaje. Rezultat je manj učinkovita učvrstitev mišic in hitrejša utrujenost. Popravek: osredotočite se na to, da je vaše telo v ravni liniji od glave, bokov do pet. V mislih imejte, da je boljše, če v tem položaju zdržite 20 sekund, kot da v napačnem položaju vztrajate celo minuto.

Sklece

Napaka: postavitev rok širše, kot je širina ramen, pomeni nepotreben pritisk na sprednji del ramenskega obroča. Popravek: v položaj za sklece se postavite z dlanmi točno pod rameni. Tako bo vaja prinesla najboljše rezultate.

Obsedeni trebušnjaki

Napaka: da boste samo zaradi trebušnjakov imeli raven trebuh, so pobožne želje. Sploh kadar jih izvajate napačno, to je, da se pretirano dvigate in spuščate ob obremenitvi hrbtenice. Pa še to: preveč trebušnjakov lahko škodi hrbtenici. Popravek: boljši trebušnjaki so izpeljani iz pilatesa, kjer so noge dvignjene v zrak v pravem kotu, zgornji del hrbta pa z ravnim vratom dvignete le toliko od tal, da začutite napetost v trebušnem predelu.