Popravite napake

Varno in učinkovito: če boli, ne vadite prav

T.D.
21. 9. 2019, 11.32
Deli članek:

Tehnika izvajanja ima pri vadbi zelo pomembno vlogo. Naj bodo vaši treningi še tako intenzivni in pogosti, če boste delali napake, bo trening neučinkovit.

Profimedia
Napačno izvedene vaje so neučinkovite in lahko vodijo do poškodb.

Morda ste res tako goreč telovadni zanesenjak, da vas celo čistilke v fitnesu poznajo po imenu, vendar vseeno razočarano ugotavljate, da tudi nadčloveški trud v telovadnici ne rojeva želenih sadov. Vaša kondicija je še vedno šibka, mišice ohlapne, telesna teža previsoka. V tem primeru je vzrok lahko le eden – napačna izvedba vaj. Ta se ne izrazi le v neučinkovitosti, pač pa lahko vodi celo do poškodb.

Izpadni korak

Napaka: če med posameznim spustom z nogami naredite prekratek razkorak, povzročate nepotrebno napetost v kolenih. Ogrožene so kite in čez čas se lahko pojavi artritis. Popravek: naredite dovolj velik korak naprej – sprednja peta naj bo vsaj dve stopali pred zadnjim kolenom oziroma toliko, da sprednje koleno tvori pravi kot. Če med spuščanjem ugotovite, da si niste dali dovolj prostora, s sprednjo nogo rahlo podrsajte naprej.

Predklon stoje

Napaka: nenadzorovan predklon s celotno težo zgornjega dela telesa navzdol (v želji, da bi dosegli prste na nogah) predstavlja velik pritisk na hrbtenico. Popravek: raje sedite na tla in se z manjše razdalje spustite v predklon. Ta vaja je enako učinkovita kot stoječa, vendar veliko varnejša za vretenca.

Položaj deske

Napaka: pretiran dvig bokov v položaju diagonalne deske je napačna izvedba vaje. Rezultat je manj učinkovita učvrstitev mišic in hitrejša utrujenost. Popravek: osredotočite se na to, da je vaše telo v ravni liniji od glave, bokov do pet. V mislih imejte, da je boljše, če v tem položaju zdržite 20 sekund, kot da v napačnem položaju vztrajate celo minuto.

Sklece

Napaka: postavitev rok širše, kot je širina ramen, pomeni nepotreben pritisk na sprednji del ramenskega obroča. Popravek: v položaj za sklece se postavite z dlanmi točno pod rameni. Tako bo vaja prinesla najboljše rezultate.

Obsedeni trebušnjaki

Napaka: da boste samo zaradi trebušnjakov imeli raven trebuh, so pobožne želje. Sploh kadar jih izvajate napačno, to je, da se pretirano dvigate in spuščate ob obremenitvi hrbtenice. Pa še to: preveč trebušnjakov lahko škodi hrbtenici. Popravek: boljši trebušnjaki so izpeljani iz pilatesa, kjer so noge dvignjene v zrak v pravem kotu, zgornji del hrbta pa z ravnim vratom dvignete le toliko od tal, da začutite napetost v trebušnem predelu.