Kolagen

To so najboljši prijatelji kosti, sklepov in mišic!

T.D.
18. 9. 2019, 21.30
Deli članek:

Čeprav ga najpogosteje povezujemo z ohranjanjem lepe in mladostne kože, ima še številne druge (bolj) pomembne naloge v telesu.

dreamstime
Vitamina C in B3 imata pomembno vlogo pri gradnji in ohranjanju kolagena.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu, saj predstavlja kar 30 odstotkov vseh beljakovin v telesu, in je sestavni del vseh vezi, hrustanca, kože, las in nohtov. Spada med strukturne beljakovine s funkcijo dajanja opore in oblike. Kolagen je torej beljakovina, ki veže ter podpira telesna tkiva in notranje organe.

Močne kosti in gibki sklepi

Kolagen prispeva k obnovi in celjenju poškodovane kože in je zaslužen za močne kosti, pravilno delovanje mišic med gibanjem ter za zdravje kit, sklepov in hrustanca. Glavni gradniki kosti so prav organske beljakovine, znane kot kolagen – njegovo pomanjkanje se kaže v manj prožnih kosteh. Kolagen kitam in sklepom omogoča, da prenašajo sile, ki jih med gibanjem prejemajo mišice. Kolagen je glavna sestavina vseh telesnih vezi in hrustanca. Številne klinične študije potrjujejo pozitivni učinek v primeru osteoartritisa, saj močno zmanjša bolečine, zmanjša potrebo po analgetikih ter izboljša gibljivost in pripomore k prožnosti sklepov. Pomanjkanje kolagena povzroči obrabo hrustančnega tkiva (osteoartritis).

Prijatelji kolagena

Čeprav kolagena ni v hrani, obstajajo živila, ki spodbudijo njegovo obnovo. Ribe, ki vsebujejo maščobne kisline omega 3, obnavljajo kolagenska vlakna. Zelena zelenjava, predvsem špinača in ohrovt, spodbuja nastajanje kolagena in njegovo boljšo izrabo. Tudi soja in izdelki iz soje povečujejo njegov nastanek. Paradižnik, rdeče sadje in rdeča zelenjava vsebujejo likopen, sestavino, ki se spopada z encimi, ki uničujejo kolagen, in imajo antioksidacijski učinek.

Vitamini in minerali

Vitamin C ima pomembno vlogo pri gradnji in ohranjanju kolagena, saj pospešuje njegovo tvorbo in preprečuje njegovo razkrajanje. Vitamin B3 pa naj bi ravno tako prispeval k večji tvorbi kolagena ter zmanjševal nastanek različnih pigmentnih madežev na koži. Veliko vitamina B3 (niacina) najdemo v perutnini, svinjini, tunini, arašidih, kalčkih, suhih marelicah in slivah, avokadu in sončničnih semenih. Baker pa je mineral, ki v telesu pomaga pri tvorbi krvnih celic, melanina in kolagena. Z uživanjem z bakrom bogatih živil tako poskrbimo tudi za povečano tvorbo kolagena. Dobra izbira so denimo jetra, školjke, zelenolistna zelenjava in stročnice.