JESENSKO VESELJE

Skrivnosti domače lekarne: čebula

Z.F.
15. 9. 2019, 21.06
Posodobljeno: 15. 9. 2019, 21.10
Deli članek:

V teh dneh se bo na vrtovih začelo veselo skladiščenje čebule, ki je nepogrešljiva tako v kulinariki kot tudi v ljudski medicini. Poznate vse njene skrite čare? Naj vam povemo, da v celoti obnavlja telo, preganja utrujenost in deluje kot naravna zaščita zoper številne hude bolezni. Preizkusite ljudske recepte, a ne pozabite, da tudi tukaj velja zmernost in v primeru resnejših bolezni še zmeraj obiščite in upoštevajte nasvet zdravnika.

Revija Zarja
Čebula je ena najbolj priljubljenih začimb.

ŽUŽELČJI PIKI

Zoper boleče pike žuželk, kot so ose, čebele, obadi in druge, si lahko pomagajte s sokom rdeče čebule. Mesto vboda namažite s svežim sokom takoj po vbodu in pustite delovati.

SRCE IN OŽILJE

Odlična pomoč zoper bolezni srca in ožilja, pa tudi trombozo, zamašene arterije in strjevanje krvi, je čebula. Privoščite si kuro z glavico čebule, ki jo spečete z nekaj kapljicami olivnega olja. Uživajte jo tri tedne zapored, nato prenehajte za 10 dni in postopek po občutku ponovite.

ZOPER ALERGIJE NA PELODE

V lupini čebule se nahaja kvercetin, antioksidant, ki pomaga pri zmanjševanju vnetij in preprečuje osvobajanje histamina iz imunskih celic, s čimer se lajšajo simptomi alergij. Lupino čebule očistite in skuhajte kot čaj. Uživajte do tri skodelice čaja na dan.

BOLEČE UHO

Ta nasvet bo deloval takoj, ko boste začutili bolečine v ušesu. Polovico čebule sesekljajte in ožemite ter pogrejte v ponvi. Nato dajte v bombažno nogavico, nežno stisnite in že toplo nogavico položite na boleče uho. Pustite delovati, dokler je nogavica topla. Nato po potrebi zamenjajte.

Profimedia
Olupki rdeče čebule vsebujejo antioksidante.

SIRUP PROTI KAŠLJU

Šest velikih čebul sesekljajte, pomešajte s štirimi žlicami medu in dajte posodo nad soparo. Pokrijte in kuhajte na nizki temperaturi dve uri. Precedite. Ob kašlju uživajte sirup na tri ure.

BOLEČE URINIRANJE

V kozico zlijte liter vode, dodajte narezano glavico čebule, pest narezanega peteršilja in steblo zelene. Kuhajte 15 minut. Mešanico uživajte večkrat na dan, dokler težave z bolečim uriniranjem ne izginejo.

ZDRAVLJENJE VODENICE

Pri zdravljenju vodenice uživajte po tri žlice čistega čebulnega soka na dan. Zdravljenje naj traja dlje časa z vmesnimi premori.

KREPITEV IMUNSKEGA SISTEMA

To je odličen recept za krepitev imunskega sistema v času jesenskih in spomladanskih prehladov. Štirideset dni zaporedoma uživajte čebulni sok po jedi. Zaradi številnih vitaminov, mineralov in antioksidantov vas bo čebula obvarovala pred številnimi virusi, kašljem, zaprtjem, utrujenostjo in drugimi prehladnimi tegobami.

OČISTITE DIHALNE POTI

V litru vode zavrite pol kilograma sesekljane čebule, ki ste jo pomešali z enako količino sladkorja in tremi cimetovimi stroki. Kuhajte tri ure, ohladite in dodajte tri žlice medu. Dobro premešajte in pustite čez noč. Nato prelijte v kozarce. Uživajte v času bolečega grla, zamašenih dihalnih poteh, pri kašlju, hripavosti, oteženem dihanju in pri težavah s prehladom.

SUHI KAŠELJ

Zdravimo ga s sesekljano čebulo, ki jo prepražimo in pomešamo z enako količino kozjega mleka in medu. Uživamo vsako uro po eno žličko, dokler se kašelj ne pozdravi.

DOJENJE

Domači zdravilci priporočajo, da doječe matere pojedo čim večje količine surove rdeče čebule. Ta spodbuja nastajanje mleka in izboljša njegovo kakovost.

SONČNE OPEKLINE

Čebulno glavo olupite in stresite v sekljalnik, dodajte sok ene limone in gladko spasirajte. Nato iztisnite sok in ga pomešajte z dvema decilitroma jogurta ter shranite v temno stekleničko, ki jo hranite v hladilniku. Losjon nanesite na kožo v primeru sončnih opeklin in pustite, da se na koži posuši.

PREHLADNA OBOLENJA

V času prehladnih obolenj in visoke vročine narežite čebulo na rezine. Položite na stopala in čeznje obujte stare nogavice. Pustite delovati čez noč.

ZOPER IZPADANJE LAS

Pripravite tinkturo iz pol litra žganja in dveh sesekljanih čebul. Sesekljani čebuli pustite stati v žganju dobra dva tedna, nato precedite. Tinkturo vmasirajte v lasišče vsak večer pred spanjem.

KURJA OČESA

Pol glave čebule sesekljajte in prelijte z enim decilitrom jabolčnega kisa. Pustite vsaj štiri ure, nato precedite. Tekočino nanesite na gazo zvečer pred spanjem in privijte na kurje oko ter pustite čez noč. Postopek ponavljajte, dokler se kurje oko ne zmehča.

ZOPER GLAVOBOL

Zoper tenzijski glavobol po priporočilu domačih zdravilcev rdečo čebulo narežite na rezine in jo položite na čelo in sence. Pomagalo naj bi tudi vonjanje žveplenih hlapov, ki se dvigajo iz sesekljane čebule.

ZOPER ARTRITIS

Tako v indijski alternativni medicini kot ajurvedi se čebula priporoča za lajšanje simptomov artritisa. Sok ene čebule pomešajte s sezamovim oljem in vtirajte na obolela mesta.

VNETJE SINUSOV

Skuhajte močan čaj iz sesekljane čebule in njenih lupin in inhalirajte njegovo soparo. Nekaj rezin čebule položite tudi na čelo in ličnice.

ZA LAŽJI SPANEC

Žličko čebulnega soka dodajte skodelici mlačnega mleka ter dodajte še čajno žličko medu in cimeta. Dobro premešajte in pijte po požirkih.

JETRNA OBOLENJA

Čebulno glavo čim drobneje spasirajte in dodajte dva decilitra medu ter primešajte štiri žlice pelinovega čaja. Hranite 20 dni na toplem mestu, a medtem večkrat premešajte. Uživajte trikrat dnevno po eno žlico.  

POVIŠAN KRVNI TLAK

Domači zdravilci svetujejo redno uživanje čaja, ki ga pripravite iz čebulne lupine. Dnevno popijte vsaj eno skodelico takšnega čaja, ki ga lahko pripravite tudi iz česnovih lupin.

GLIVIČNO OBOLENJE

Če imate glivično obolenje na stopalih ali nohtih, uporabite tinkturo, ki jo pripravite iz dveh pesti lupin čebule in pol litra žganja. Pustite stati vsaj 14 dni, nato precedite. Tinkturo nanesite na gazo ter povijte prizadeto mesto. Postopek ponovite, ko se gaza osuši. Tinkturo dodajte tudi h kopeli za noge in namakajte do 30 minut.

VNETJE SEČNEGA MEHURJA

Pripravite prevretek iz treh žlic zdrobljenih suhih čebulnih lupin, prelijte s pol litra vode in pustite pol ure. Pri akutnem cistitisu uživajte do dve skodelici en teden. Pri kroničnem cistitisu uživajte do tri skodelice na dan, 14 dni.

ZOPER PRHLJAJ

Tri žlice čebulnih lupin zavrite v pol litra vode. Ohladite do mlačnega in s čajem izpirajte lase takoj po šamponiranju. Čaj bo odstranil prhljaj in obenem okrepil lase.